Volledig scherm
© RV

Waarom maakt mijn Mazda zo veel toeren?

VRAAG & ANTWOORDOnlangs heb ik een Mazda CX-3 uit 2017 gekocht. Bij de koude start draait de motor korte tijd op 1500 toeren stationair en het geluid daarvan ervaar ik als storend. Wanneer ik wegrijd, valt het toerental meteen terug naar normale proporties. Wat is de reden van dat hoge toerental? -H. Broers

Het hogere toerental na een koude start is bedoeld om de motor en de katalysator zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Doordat de motortiming tijdens dit opstarten enigszins wordt vertraagd, ontstaat een brommend geluid. Het is een normale procedure in het motormanagement. U hoeft dus niet te wachten tot het toerental daalt; u kunt meteen gaan rijden. 

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.