Volledig scherm
Medewerkers van de Duitse Explosieven Ontruimingsdienst aan het werk op het bouwterrein van de Tesla-fabriek bij Berlijn © Reuters

Zeven bommen onschadelijk gemaakt op bouwterrein van Tesla-fabriek

De Duitse Explosieven Opruimingsdienst heeft deze week zeven bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt op het bouwterrein van de nieuwe Tesla-fabriek bij Berlijn. Dat heeft de Duitse politie meegedeeld.

De operatie verliep zonder problemen. De bommen, afgeworpen door Amerikaanse bommenwerpers, waren relatief klein. Tesla kocht vorige week een terrein van 300 hectare in Grünheide, ten oosten van Berlijn, om er zijn eerste autofabriek op Europees grondgebied te vestigen. Daar moeten vanaf 2021 een half miljoen Tesla's per jaar van de band rollen, waaronder het nieuwe SUV-model Y en de Model 3. 

De keuze voor Grünheide stuitte op kritiek, omdat de plek in de bossen ligt. Volgens criticasters zou de ontbossing een bedreiging kunnen vormen voor de lokale fauna en de bevoorrading van drinkwater. Tesla-baas Elon Musk heeft echter verklaard dat het niet gaat om natuurlijk bos en dat de fabriek ‘slechts een klein deel’ in beslag zal nemen.

Volledig scherm
De komst van de fabriek stuit niet alleen op kritiek. Een deel van de plaatselijke bevolking verwelkomt Tesla, dat natuurlijk ook voor werkgelegenheid zorgt © Reuters
Volledig scherm
Er is de afgelopen tijd enkele keren geprotesteerd tegen de komst van Tesla's eerste Europese autofabriek © Reuters
Volledig scherm
Demonstranten voeren onder meer aan dat de Tesla-fabriek de lokale drinkwatervoorziening in gevaar brengt © Reuters
Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst is deze week actief op het bouwterrein van Tesla © AP
Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst is deze week actief op het bouwterrein van Tesla © Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dp
Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst is deze week actief op het bouwterrein van Tesla © EPA
Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst is deze week actief op het bouwterrein van Tesla © Reuters
  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.