Volledig scherm
© Getty Images

Zo ver kun je nog rijden wanneer het lampje van de reservetank brandt

Hoe ver kun je nou echt doorrijden wanneer het reservelampje van je auto brandt? Een Britse site maakte een overzicht van de auto's met de beste en slechtste reserve-actieradius.

Iedereen kent het gevoel van lichte paniek wanneer het lampje van de reservetank gaat branden. Maar de kans is groot dat er meer brandstof in zit dan je denkt. De angst dat je strandt langs de snelweg is meestal ongegrond, zo blijkt uit een studie van de Britse vergelijkingssite Compare The Market. Zij onderzochten van 96 populaire auto's met benzinemotor hoe ver je kunt komen met de inhoud van de reservetank.

De meerderheid van de Britten denkt dat ze nog maar een kleine 40 kilometer kunnen rijden wanneer het lampje begint te branden, maar in de praktijk is de actieradius in de meeste gevallen ruim twee keer zo groot. Veel moderne auto’s hebben een boordcomputer die aangeeft hoe ver je nog kunt rijden wanneer je auto een laag brandstofniveau hebt bereikt, maar ook dan kom je vaak nog een stuk verder dan weergegeven.

Gemiddeld gaat het waarschuwingslampje branden wanneer de tankinhoud nog ongeveer 10 procent van de totale maximuminhoud heeft bereikt. In de gebruiksaanwijzing van uw auto staat hoeveel liter dat exact is. Dit zijn de kampioenen qua actieradius van de auto's met een benzinemotor:

Top 10 van auto’s met het grootste reservebereik

Vergelijkingssite Compare The Market onderzocht 96 populaire automodellen. Daaruit kwam de VW Passat als grote winnaar naar voren met een reservebereik van maar liefst 120,73 kilometer. De Volvo V40 en Ford Mondeo volgden op korte afstand met respectievelijk 113,6 en 112,68 kilometer, terwijl de BMW 5 Serie vierde werd met een reservebereik van 109,96 kilometer.

Maar niet alle BMW-bezitters hadden geluk. De M3 sedan had het kleinste reservebereik met slechts 51,48 kilometer, gevolgd door de Kia Picanto (51,72 km) en de Fiat 500 met 59,77 kilometer. De Ford Fiesta maakt de top 10 af van auto’s met het kleinste reservebereik, met 66,09 kilometer nadat het brandstoflampje aanfloept.

De 10 auto’s met het kleinste reservebereik

Hoewel het gemiddelde waarschuwingslampje gaat branden wanneer de tank op een tiende van de totale capaciteit staat, is er geen garantie hoe ver je er in de praktijk mee komt. De cijfers vormen slechts een indicatie. Een aantal factoren heeft invloed op het verbruik, zoals de verkeerssituatie, de buitentemperatuur, hoe hard u remt en accelereert en hoeveel passagiers en bagage worden vervoerd. 

Een overzicht van de reserve-actieradius per merk en model vind je hier. Deze afstanden moeten nog wel worden omgerekend van miles naar kilometers.

Deze zomer publiceren we in de late uurtjes op deze site onze best gelezen artikelen van dit jaar. Dit artikel verscheen eerder op 23 april 2019.

Kijk hier naar  Mattie, Fien & Igmar die opeens geen gas meer kunnen geven:

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
    video

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?