Boxspring

Ik kan er bijna niet van slapen. Mezelf wel voor mijn kop slaan. Alsof ik balletje-balletje heb gespeeld. Er met open ogen in ben getuind. Elke avond blijf ik zo lang mogelijk op. Ga de confrontatie het liefst uit de weg. Ik wil haren uit mijn hoofd trekken, twee maanden terugreizen in de tijd. Naar toen ik nog sliep als een roosje. Niet wakker lag van mijn bed.

De helft van de helft minus 20 procent. Hoe kon ik zoveel korting weerstaan? 'Het doek is gevallen','Laagsteprijsgarantie'. Zo'n kans kreeg ik natuurlijk nooit meer. En ja, in dat ene hotel lag de boxspring heerlijk. En ja, mijn ledikant was te groot voor de slaapkamer. Een metamorfose was meer dan welkom. Dus stapte ik twee maanden geleden in de auto. Het was op een regenachtige zondagochtend. De 20 procent extra korting gold alleen nog die dag. Ik wist niks van comfort-, traag- of koudschuim. Laat staan van pocketvering of bonell. Ik sliep al jaren op mijn voortreffelijke matras, de beste investering die ik ooit had gedaan.

Natuurlijk lag het heerlijk in de showroom, die paar minuten met mijn kleren aan. Geloofde ik de verkoopster die uiterst deskundig overkwam. Voordat ik het wist, stond ik buiten met een dun geel bonnetje in mijn hand. Ik was nog niet thuis of de twijfel sloeg toe. Die 500 veren per vierkante meter stonden er niet op. En om wat voor merk ging het eigenlijk? Helaas, geen telefoonnummer, dus reed ik de volgende dag terug.

Het zou in orde worden gemaakt én ik kreeg een 06-nummer mee. Dat ik diezelfde dag nog belde, voor de zekerheid. Het hoofdbord mocht echt niet meer dan 10 centimeter dik zijn. Wat bleek? Aan verzagen hing een meerprijs. Toen ik de koop wilde annuleren, kon het ineens toch zonder extra kosten.

Toen de boxspring werd bezorgd, bleek het hoofdbord niet verzaagd. Het bed lag voor geen meter en kraakte erger dan mijn houten ledikant. Dat had ik, samen met het matras, voor een schijntje verkocht. Binnen een week lag ik al in een kuil en na een maand kreeg ik last van mijn rug. Geen garantie, geen geld terug. Geen poot om op te staan.

Nog altijd kan ik niet geloven dat ik 1.500 euro heb uitgegeven, de grootste miskoop uit mijn leven durf ik nu al te stellen. Terwijl ik dit schrijf, kan ik wel huilen. Ik voel me dom, misbruikt en meer dan gefrustreerd. Heb heimwee naar mijn oude bed, waar nu een Marokkaans echtpaar in slaapt. Waarschijnlijk doe ik zelf vannacht weer geen oog dicht.

Columns