Kindvrij

Veel alleenstaande moeders vinden het stiekem best fijn. Staan bepaald niet vechtend tegen de tranen bij de voordeur. Integendeel, zodra ex en kroost de straat uit zijn, duiken zij juichend in een bad vol me-time. Compleet met tijdschrift en een glaasje wit. Een time-out is er alleen nog voor henzelf.

Sommige alleenstaande moeders geven het hardop toe. Vinden dat ze het beste van twee werelden hebben. Ze zijn moeder, maar niet fulltime. Om het weekend, of vaker, zijn ze kindvrij. Gaan ze cocktails drinken met vriendinnen, de beest uithangen op een festival of ze boeken een dagje sauna, mét overnachting.

Co-ouderschap heeft kennelijk zo zijn voordelen. Ik word doorgaans meewarig aangekeken. Omdat ik voltijdsmoeder ben. De deur niet uitkom zonder oppas. Slechts in één wereld leef, gebonden aan mijn dochter. Ik zwaai haar uit op het schoolplein, of als ze gaat logeren, hooguit een paar nachtjes per jaar.
Ik durf het ook best toe te geven. Dat ik het heerlijk vind als ze een poosje weg is. En ik terug kan naar het pre-moedertijdperk. Toen ik ook nog de beest uithing, waar dan ook. Alleen thuis zijn, de absolute stilte. In alle rust de krant lezen, een ontbijtje op de bank. Alleen mezelf om aan te denken.

Ik denk dat het sterker is in een eenoudergezin. Die behoefte aan me-time, een paar dagen alleen. Mijn wilde haren ben ik allang verloren, maar zomaar de deur uitgaan, me simpelweg even geen moeder voelen, daar kan ik oprecht van genieten. Omdat het niet langer een vanzelfsprekende mogelijkheid is.

In je eentje een kind opvoeden is niet niks. Dat is bij tijd en wijle zelfs behoorlijk zwaar. Kindvrij zijn is even ademhalen, handig om de accu weer op te laden. Dus ja, ik snap die juichende in me-time badderende moeders wel. Dat ze het parttime ouderschap waarderen; het ene weekend mama, het andere femme fatale.
Toch kijk ik hen vaak ook meewarig aan. Ik ga dan misschien zelden naar een festival, ik maak mijn dochter fulltime mee. Het is schrikbarend hoe snel ze opgroeit. Zo lag ze lief kraaiend in de box, zo zit ze voor de tv te gamen en voor ik het weet gaat ze shoppen met vriendinnen. Geen co-ouderschap kan ook een zegen zijn.

Kostbare me-time offer ik met alle liefde op, die komt vanzelf weer als mijn dochter ouder wordt. Bovendien is het nog vakantie en gaat ze snel weer uit logeren. Gelukkig maar één nachtje.

Columns