Loeder

Het leven van mijn dochter is één grote confrontatie met mezelf. Als ik mijn humeur, gedrag, reactie, houding, stem of woordkeus niet gereflecteerd krijg, zijn het wel mijn genen waarvan ze een behoorlijke portie bij zich lijkt te dragen. Alsof ik moeder ben van mezelf, in een compleet andere tijd. Een loedermoeder, schijn ik te zijn, bij wie het lang niet altijd op rolletjes loopt.

Eerder waren daar al de creamoeder, de ploetermoeder, de klassemoeder, de luizenmoeder, de overblijfmoeder, de tijgermoeder en dan zijn er nog velerlei varianten en combinaties. De meeste moeders zijn perfect, volgens Facebook en Instagram dan, net als hun kinderen, uiteraard. Drie loedermoeders zijn nu een tegenbeweging gestart, in de rauwe ongecensureerde werkelijkheid van alledag.

Ik, als kersverse loedermoeder, ben verre van perfect, ik maak er vrijwel dagelijks een opvoedkundig potje van. Supernanny Jo Frost zou de situatie zorgelijk noemen als er bij ons een paar weken werd gefilmd. Mijn hoofd staat om acht uur 's ochtends nu eenmaal niet naar dubbele dinoplaatjes van Albert Heijn. Hoe meer ik mijn dochter opjaag, hoe trager zij beweegt. Of lijkt te bewegen, omdat ik gestrest raak. Hoe het ook zij, ik snauw, vit en schreeuw.

Een vriendin vertelde laatst met gêne over de Frozen-trolley waarmee haar dochter naar school wilde. Heftige discussie terwijl ze eigenlijk al onderweg hadden moeten zijn. Mijn vriendin was zichtbaar opgelucht toen ik vertelde dat de ochtenden bij ons ook een drama zijn. Laatst werd ik op een feestje herkend als de moeder die elke dag het schoolplein op komt rennen. Een loedermoeder geeft gewoon toe dat haar dochter leggings met gaten draagt. Dat ze zich schuldig maakt aan chantage om een scène te voorkomen. Creatieve traktaties, paasontbijtjes, juffendag knutsels en kijkdozen? Een nachtmerrie. Een loedermoeder vloekt en scheldt in de auto, maar oh wee, als haar dochter kut zegt. De kindercola op zaterdag is praktisch een misdaad, so what?

Ondanks dat ik heel veel moedervarianten niet ben, vind ik dat ik mijn loedermoederschap best aardig invul. Misschien schop ik het nog eens tot Loedermoeder van de Maand, ga ik naar het Loedermoeder Event en win ik de Loedermoeder Award 2016. Mijn dochter zal mijn nominatie zeker ondersteunen. Tenslotte zijn het mijn genen die het allemaal mogelijk maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns