Verslaafd

Een man die rookt? Daar knap ik op af. Vooral als hij een pakje per dag wegpaft. Shag is al helemaal uit den boze. Ik vind roken ronduit smerig. Een vieze, ongezonde gewoonte. Bovendien, ik ga geen asbak kussen. Dat verwacht ik andersom ook niet. Verwachtte, moet ik zeggen, omdat ik sinds twaalf dagen ben gestopt.

Ontzettend hypocriet natuurlijk, mijn afknapperij. En toch, ik denk er nog steeds hetzelfde over. Zou ook op mezelf afknappen als ik een man was. Bovendien, waarom trouwen met iemand die rookt? Samen oud worden zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Een op de vier rokers schijnt zijn pensioen niet te halen. En dan heb ik het nog niet eens over de stank.

Ik schaamde me echt voor het feit dat ik rookte. Mentholsigaretten, twee keer in het filter knijpen, en klikklik, daar was het zogenaamd frisse effect.

Gewone sigaretten vond ik al niet eens meer lekker. Ik rookte er vijf op een dag, soms meer, soms minder. Die paar sigaretjes, hoe slecht kon dat zijn. Het zijn de woorden van een junk.

Naast mijn mentholsigaretjes had ik nog een verslaving: cola, zeker een halve liter per dag. Als tiener kroop ik midden in de nacht mijn bed uit, om beneden stiekem uit de fles te drinken tot mijn ogen traanden van de prik. Als ik uitging kwam er bacardi bij, want van bier moest ik kokhalzen. Geen cola in de koelkast betekende met spoed naar de supermarkt.

Uiteindelijk was het mijn maag die onlangs een interventie organiseerde. Die me letterlijk bloedend smeekte iets aan mijn ongezonde leefstijl te doen. Geschrokken besloot ik dat het meteen maar afgelopen moest zijn. Dus gaf ik mijn sigaretten en cola op en voor even ook koffie en alcohol. Ik zette mezelf op water en wit brood, omdat dat licht verteerbaar is.

Mijn maag is inmiddels aan de beterende hand, al slik ik nog wel maagzuurremmers. Elke ochtend zeg ik tegen mezelf: „Vandaag rook ik niet en drink ik geen cola.” Als ik al in de verleiding kom, hoef ik alleen maar aan mijn maag te denken, aan mijn dochter die me ’s avonds een high five geeft en aan de Nike Air Max-sneakers die ik mezelf heb beloofd.

Eerlijk is eerlijk, de keiharde cold turkey doet mijn humeur bepaald geen goed. Het voelt alsof ik twee van mijn beste vrienden heb verloren. Ik rouw en snauw me een weg naar een frisse adem en uiteindelijk hopelijk mijn pensioen. Tegen die tijd ben ik vast wel weer vrolijk, met of zonder niet-rokende man.

Columns