Volledig scherm
Kinderen redden een slachtoffer in een met rook gevulde ruimte tijdens de open dag van de Groesbeekse brandweer. © Theo Peeters

100-jarige brandweer op zoek naar jonge aanwas

GROESBEEK - De vrijwillige brandweer van Groesbeek is op zoek naar verjonging. ,,We hebben veel vrijwilligers die 50-plus zijn, dus we hebben op den duur wel nieuwe aanwas nodig”, zegt groepschef Paul van Ooijen, zelf 62. Zondag was er een open dag vanwege het 100-jarig bestaan van de brandweerpost.  

Volgens Van Ooijen is er wel degelijk belangstelling van jonge mensen om zich aan te sluiten. Het is echter wel een opgave: de opleiding is duur en duurt twee jaar, die je naast je normale baan moet volgen. Daarnaast wijst Van Ooijen op de verantwoordelijkheden als vrijwillig brandweerman: ,,Het is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. In principe moet je 24/7 beschikbaar zijn, je moet meedoen tijdens de oefenavonden en het liefst in de buurt van de kazerne wonen.” 

Kazernes moeten open blijven

Een andere uitdaging is om genoeg personeel te hebben dat overdag beschikbaar is. De chef van de kazerne is druk bezig om deze problemen op te lossen, zodat de post draaiende blijft. Van Ooijen: ,,Het is cruciaal dat deze kazernes open blijven. Om de brandweer betaalbaar te houden, leunen ze op de vrijwilligers in de dorpen. Als wij betaald zouden krijgen, dan wordt het onbetaalbaar.”

Maar de groepchef van de brandweerpost Groesbeek was zondag tevreden, omdat het druk was bij de festiviteiten. Tussen brandweerwagens van toen en nu liepen kinderen met ouders aan de hand. Ze keken hun ogen uit naar brandslangen, hydraulische scharen en brandwerende kleding, die de vrijwillige brandweerlieden van de post Groesbeek tot hun beschikking hebben. De kinderen mochten zelf ook de held uithangen, door uit een rokende partytent poppen in veiligheid te brengen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.