Rechtbank Den Bosch.
Volledig scherm
Rechtbank Den Bosch. © ANP

120 uur taakstraf voor Groesbeekse kraanmachinist voor dodelijk ongeval bij voetbalclub Heesch

DEN BOSCH - De Groesbeekse kraanmachinist die in augustus 2017 een dodelijk ongeval veroorzaakte bij voetbalclub HVCH in Heesch is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdagmiddag bepaald. 

De 30-jarige man bestuurde een hijskraan die een noodlokaal plaatste. Het slachtoffer, bouwbegeleider Paul Verstegen, stond zonder helm of valbescherming op deze bouwunit die aan de hijskraan hing. 

Tijdens het losmaken van de kettingen liet de machinist de hijskraan zwenken, waardoor één van de hijskettingen het slachtoffer raakte. De bouwbegeleider viel hierdoor van de bouwunit en landde met zijn hoofd hard op de grond. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

De rechtbank vindt dat het tragische ongeval voorkomen had kunnen worden. De machinist had zijn werkzaamheden namelijk moeten staken op het moment dat hij constateerde dat er een persoon zonder enige bescherming op het dak van de bouwunit stond. 

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel het slachtoffer zelf werkzaam was in de bouw, en daardoor op de hoogte moet zijn geweest van de beschermingsvoorschriften, is het zaak voor de machinist om geen bewegingen te maken met de kraan als de veiligheid onder (het bereik van) de kraan niet is gewaarborgd. Volgens de rechtbank is de Groesbeker daarin ernstig tekortgeschoten.

Met het opleggen van deze straf wil de rechtbank de ernst van de potentiële gevolgen van het niet naleven van de verplichte veiligheidsmaatregelen benadrukken.

Nijmegen e.o.