Volledig scherm
© Theo Peeters

30.000 euro voor het Heumens gilde, terecht?

HEUMEN - Dat het gilde Sint Georgius 30.000 euro krijgt van de gemeente Heumen voor de viering van een jubileumfeest in juni staat al vast. Toch rijzen er nu vraagtekens.   

Het is wel erg veel geld, vindt Gerard Laenen van D66. Zijn partij stemde vlak voor Kerstmis tegen het plan, simpelweg omdat toen nog niet duidelijk was waar het geld aan zou worden besteed. ,,We dachten dat het een gigantisch landelijk feest werd, waar 10.000 mensen zouden komen. We dachten dat het gilde een begroting klaar had liggen van zo’n 2 ton”, zegt Gerard Laenen van D66 in de gemeente Heumen. 

Dan was de bijdrage van de gemeente misschien nog een beetje in verhouding en te verdedigen geweest, vindt hij. ,,Maar we hebben het over een begroting van 55.000 euro, waarvan de gemeente meer dan de helft betaalt.” Buitensporig veel, zegt Laenen.  Het gilde - dat dit jaar 575 jaar bestaat - heeft volgens hem 65 leden. Hij heeft er maar eens de rekenmachine bij gepakt. ,,Heumen geeft het gilde dus 461,54 euro per lid. De voetbalvereniging viert straks het 90-jarig bestaan. Die heeft 1.000 leden.” 

Verbazingwekkend

De vragen die hij oproept: kunnen de jubilerende voetballers straks ook een een beroep doen op de gemeente? En hoeveel krijgen ze dan? ,,Maar die discussie is in de gemeenteraad niet gevoerd. Verbazingwekkend“”, vindt hij. Volgens Laenen werd op de politici druk uitgeoefend om vooral ja te zeggen tegen de subsidie. ,,Anders konden de vrijwilligers het feest niet organiseren.” D66 stemde tegen, net als de PvdA. GroenLinks en het CDA stemden verdeeld. Te weinig om het voorstel af te schieten. DGH en VVD stemden voor. Uiteindelijke uitslag: tien voor, zeven tegen. 

Laenen heeft helemaal niets tegen het gilde, gunt de leden het beste. ,,Maar we hebben geld uitgegeven zonder te weten waar het aan wordt besteed. Dat kan niet in tijden van bezuinigingen en belastingverhogingen voor onze inwoners.”

Tradities

De medestanders van het gilde wijzen op ‘het grote belang van het gilde voor de Heumense gemeenschap’ en ‘het belang van het behoud van tradities’. Het jubileumfeest zou de gemeente ‘op euregionale schaal’ de gelegenheid bieden ‘een groot aantal relaties te ontmoeten’.

Het Sint Georgiusgilde is niet blij met de commotie die nu kennelijk is ontstaan. Het gilde wil in het weekend van 20 en 21 juni simpelweg een mooi en groots feest houden. En daar zijn gilden uit de gemeente Heumen en de verre omgeving voor uitgenodigd. Een jubileum waarbij zo 'n 3.500 gasten worden verwacht, zegt Theo Jetten van Sint Gregorius. ,,We hebben alle politieke partijen op de hoogte gebracht van onze plannen, al in september vorig jaar. Als D66 meer had willen weten, hadden ze contact met ons kunnen opnemen. Wij hebben niets van ze vernomen.”

  1. Millings carnaval scoort in het Amerikaanse St. Louis dankzij een Friese ijshockeyfan. Hoe kan dat?
    VIDEO

    Millings carnaval scoort in het Amerikaan­se St. Louis dankzij een Friese ijshockey­fan. Hoe kan dat?

    MILLINGEN/ST.LOUIS - Het carnaval in Millingen is momenteel hot in het Amerikaanse St. Louis, bakermat van de befaamde St. Louis-blues (bluesmuziek, denk aan Chuck Berry) én thuisbasis van de daarnaar vernoemde ijshockeyclub St. Louis Blues. Met dank aan de Friese sportjournalist Gerard Bos (38), die in het shirt van deze ijshockeyclub carnaval vierde in Millingen. Het filmpje daarvan is in Amerika inmiddels meer dan 11.000 keer bekeken.

Nijmegen e.o.