Het graf van Eddie Otten op het kerkhof bij de NH kerk in Groesbeek.
Volledig scherm
Het graf van Eddie Otten op het kerkhof bij de NH kerk in Groesbeek. © Theo Peeters

Actie voor behoud graf van ‘Gekke Eddie’ bij NH kerk in Groesbeek

MuziekGROESBEEK - Een van de bekendste Vierdaagse-deelnemers die nooit de Vierdaagse liep. Dat is Eddie Otten, beter bekend als 'Gekkie Eddie’. Hij overleed op 2 januari in 1997 en zijn graf in Groesbeek dreigt nu geruimd te worden. 

‘Eddie kende iedereen: zijn open frisse snoet, zijn iets te grote mond vol weinig woorden en zijn vaste groet’, stond er op de rouwkaart. Eddie Otten, ‘gekke Eddie’, werd begraven op het kerkhof bij het NH kerkje in Groesbeek.

Inmiddels zijn er twintig jaar verstreken en de grafrechten worden door de familie niet verlengd. ,,Eddie zit in ons hart en in ons hoofd”, zegt Pauline Otten uit Arnhem, een volle nicht. ,,De neven en nichten wonen allemaal wat verder weg: komen eigenlijk nooit in Groesbeek. Dus we hebben als familie gezegd ‘hef het graf maar op’.”

Dat nu zou Hans Zweers uit Groesbeek jammer vinden. ,,Dat moeten we niet laten gebeuren”, zegt  hij. ,,Eddie was een levende legende. Zijn graf moet blijven.”  Zweers (72) is Nijmegenaar en werkte 35 jaar als klinisch psycholoog op de Groesbeekse Tehuizen, waar hij Eddie die hij al vanuit de stad kende, weer tegenkwam. ,,Ik heb Eddie mijn leven lang gekend”, zegt hij. Hans Zweers is dan ook een actie begonnen om de 600 euro bijeen te krijgen om de grafrechten weer voor tien jaar (950 euro voor 20 jaar) te verlengen. De eerste 25 euro past hij zelf bij.

Eddie Otten tijdens de Vierdaagse van 1964.
Volledig scherm
Eddie Otten tijdens de Vierdaagse van 1964. © Archief DG

Swiftharmonie

Eddie Otten werd geboren in Poerworedjo op Java op 16 april 1930 en overleed op 2 januari 1997 in Groesbeek. Daar werd hij ook begraven, op het protestantse kerkhof aan de Kerkstraat.  Otten liep - grote, lange stappen - nooit de Vierdaagse. Alleen de laatste kilometers op de Via Gladiola, en zelfs meerdere keren, om toegejuicht te worden. Iedereen wist dat ook. Bij voorkeur liep Eddie naast de tamboer-maîtres van de Carmel Verkenners Drumband, de Swiftharmonie of de Post Harmonie. Hij is de bekendste Vierdaagsewandelaar die nooit heeft meegedaan.

Het graf van Eddie fungeert ook een klein beetje als ‘bedevaartsplaats’ tijdens de Vierdaagse. Nog steeds leggen mensen op de donderdag van de Vierdaagse, de dag van Groesbeek, een bosje bloemen op zijn graf, weet Hennie Smit, de beheerster van het kerkhof. ,,Ik was een tijdje geleden in de Stevenskerk, waar een film over oud-Nijmegen vertoond werd. Toen Eddie in beeld kwam ging het van ‘ooh, Eddie’ door de kerk. Iedereen kende hem.” 

De zwakbegaafde Eddie was de vriendelijkheid zelve. Altijd vrolijk, brede grijns. Vaak te vinden in de V&D, op het station en in de stadsbussen. Eddie ‘kende’ iedere chauffeur en mocht gratis meerijden. Staand naast de chauffeur. Mensen die hij tegenkwam, wreef hij liefkozend over de armen of hij hield even hun hoofd in zijn handen. Vooral winkelmeisjes mochten zich in zijn warme belangstelling verheugen, niet in het minst omdat die van de Hema hem altijd wel wat lekkers toestopten. Toen hij na het overlijden van zijn ouders in de Groesbeekse Tehuizen kwam te wonen, werd hij ook een bekende Groesbeekse verschijning. Hij woonde uiteindelijk 27 jaar in Groesbeek. 

Quote

Dat moeten we niet laten gebeuren

Hans Zweers, Voert actie voor behoud graf

Lied

Eddie Otten werd geportretteerd door de schilder Kees van Son: tekstschrijver en cabaretier Leo van Stijn maakte een lied voor hem, uitgevoerd met het Nimweegs Soap Theater: ‘Eddie kende iedereen, zijn open frisse snoet, zijn iets te grote mond, vol weinig woorden en zijn vaste groet.’ Inderdaad, de tekst die uiteindelijk ook op de rouwkaart terecht kwam. 

Mensen die een bijdrage willen leveren voor de verlenging van de grafrechten, kunnen een mail sturen naar de protestantse gemeente in Groesbeek: henniesmitlocht7@gmail.com. Ze krijgen dan een mail terug met daarop een instructies en een banknummer. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.