Volledig scherm
Sinterklaas, hij komt toch in Groesbeek. Dankzij de kringloopwinkel. © ANP

Alternatieve intocht: sinterklaas komt toch naar Groesbeek

GROESBEEK - Slechts een paar dagen nadat winkeliers in Groesbeek te kennen gaven de intocht van sinterklaas in Groesbeek niet meer te willen financieren, ligt een alternatief op tafel. De plaatselijke kringloopwinkel neemt de organisatie van de tocht voor zijn rekening. Er ligt al een programma klaar.

Een exacte route voor de intocht op zondag 17 november is er nog niet. Maar die gaat zeker niet door de belangrijkste winkelstraat lopen. ,,We willen de ondernemers niet voor het hoofd stoten", zegt André Brouwer van Stichting Sint Michael Kringloop Groesbeek. Waar de lokale ondernemersclub stelde duizenden euro's nodig te hebben voor de organisatie van de intocht, begint Brouwer ‘met een budget van 0,0 euro’. ,,We weten niet eens of de bijdrage van 300 euro van de gemeente die de ondernemers zouden krijgen, nu voor ons is.” Bij de gemeente is wel al vliegensvlug een vergunning aangevraagd en volgens  Brouwer is daar al een  mondeling ja-woord uitgesproken.

Achter de schermen

Hij komt dus toch in Groesbeek, de sint.  Dat Brouwer zo snel actie onderneemt, heeft volgens hem alles te maken met het feit dat er al langer geluiden doorsijpelden dat de ondernemers het niet meer zagen zitten de intocht te organiseren. ,,Ik heb er dus al langer over na kunnen denken. Achter de schermen ben ik al aan het informeren gegaan.” Hij nam contact op met MPK Evenementen, eveneens uit Groesbeek,  dat belangeloos meewerkt. En laat dat bedrijf nou net een sinterklaas in zijn stal hebben. En pieten. ,,Ik krijg nu al reacties binnen van mensen die vragen of ze iets voor ons kunnen betekenen bij de intocht.”

Het wordt geen intocht in de traditionele zin van het woord. Sinterklaas wordt ontvangen bij de kringloopwinkel (Industrieweg 19) waarna in optocht - met de kinderen achter de sint aan - naar een andere plek in het dorp wordt gelopen waar optredens zijn. Brouwer heeft twee locaties op het oog, een definitieve keuze is nog niet gemaakt. ,,We hebben wel al een schimmel. Er treedt een piet op en een balletgroep komt. En er is een meet and greet met de sint.”

‘Niet zo’n hele slimme zet’

Ook al wil Brouwer geen kritiek leveren op de plaatselijke ondernemers, het afstoten van de intocht noemt hij ‘niet zo’n hele slimme zet, als ik iedereen om me heen hoor'. De intocht levert volgens hem goodwill op en lokt toch mensen de winkels in. Wat hem betreft is de organisatie door de kringloopwinkel ook niet eenmalig. ,,Ik denk dat we dit vaker gaan doen.” Brouwer verwacht bij de alternatieve intocht tussen de drie- en vijfhonderd kinderen te ontvangen. 

Nijmegen e.o.