Volledig scherm
Tonnie Lelie met altsax (l) en Paul Linssen met trompet. © Paul Rapp

Amateurs van St. Cecilia samen op podium met de profs van het Gelders Orkest

MILLINGEN - Twee amateurmusici van de Millingse fanfare St. Cecilia zitten op 26 mei op het podium van de Vereeniging in Nijmegen om met de profs van het Gelders Orkest de jazzsuite van Sjostakovitsj, een van de meest gespeelde componisten van de 20e eeuw, te spelen. U kent zijn muziek vast: de wals nummer 2 uit deze suite is zo'n beetje de herkenningstune van André Rieu.

Het is best pittige muziek, zegt Tonnie Lelie. ,,Ik moet er zeker extra op oefenen.” Voor de kenners: sommige stukken staan in zes kruizen.

Lelie speelt altsaxofoon bij de Millingse fanfare St. Cecilia, die in de eerste divisie uitkomt. Dat is zo'n beetje de top van de vaderlandse blaasmuziek. Ook die andere Millingse fanfare, Ons Genoegen, musiceert op dat hoge niveau. Paul Linssen (trompet) is de andere muzikant van Cecilia, die meedoet aan het concert op 26 mei.

Enkele keren per jaar nodigt het Gelders Orkest in het kader van educatie amateurmusici uit voor een project-orkest. Amateurs en profs studeren dan samen een concert in en voeren dat vervolgens uit. Dirigent van dit project-orkest is Dick Bolt, bastrombonist bij het Gelders Orkest én dirigent van St. Cecilia. 

Bolt zal die middag zelf ook de trombone ter hand nemen, want aansluitend aan het concert (13.00 uur) van het project-orkest, speelt het Gelders Orkest zelf de Negende van Sjostakovitsj.

Deel 2 is te moeilijk

,,We spelen zes van de zeven delen uit de jazz suite", zegt Lelie. ,,Deel 2 spelen we niet; dat is te moeilijk. We hebben al een keer gerepeteerd in Musis Sacrum in Arnhem. Elke sectie - violen, saxen, trompetten e.d. - krijgt een coach uit het Gelders Orkest. Zaterdag de 25e oefenen we nog een halve dag in Arnhem en dan zondag de 26e 's ochtends in Nijmegen voor het concert. Het Gelders Orkest plaats voor het project-orkest altijd een oproep op zijn website. Dan kun je jezelf opgeven. Dit keer doen een stuk of 70 muzikanten mee.”

Het is voor Tonnie Lelie de eerste keer dat hij mee doet. Paul Linsen speelde al vaker meer. Hij woont overigens in Nijmegen. De geboren Limburger is docent aan Merlet College in Grave. Hij zocht een goed orkest en kwam in Millingen uit. Want geen van de Nijmeegse blaasorkesten speelt in de eerste divisie.

Quote

Ik moet er zeker extra op oefenen

Tonnie Lelie, Saxofonist
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.