Animal Rights filmt ‘horrorkippenschuren’ in Groesbeek en Overloon

VideoGROESBEEK/ OVERLOON - Animal Rights, een stichting die opkomt voor het welzijn van dieren, heeft maandag een video gepubliceerd van ‘horrorkippenschuren’ in Nederland en Vlaanderen. De actiegroep maakte onder meer beelden in Groesbeek en Overloon.

Volledig scherm
Kippen in een pluimveebedrijf in Groesbeek. © Animal Rights

Bij het bedrijf in Groesbeek liggen stapels eieren op de grond. Er zijn dode dieren te zien en de levende kippen zijn haveloos en sterk vermagerd. De beelden dateren van half november, zegt woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights. 

Inmiddels is de kippenschuur in Groesbeek leeg. Het bewuste bedrijf is niet langer actief. Op het adres is weliswaar een eierhandel gevestigd, maar volgens de eigenaar staat die los van de legfarm waar Animal Rights filmde. Hij wil verder niet op de zaak in gaan.

In de video, verder onder meer geschoten in Oirschot, Nederweert en Tollebeek, ook beelden van legbatterijen in pluimveebedrijf in Overloon. ,,Daar ziet het er op zich netjes uit, maar de kippen zitten hun hele leven in een kooi en na anderhalf jaar worden ze geslacht”, zegt Vermeulen.

Uitzondering

Volledig scherm
Legbatterijen van een pluimveebedrijf in Overloon. © Animal Rights

Animal Rights wil met de video aantonen dat het slecht is gesteld met het dierenwelzijn in de pluimveesector. ,,Dit zijn geen uitzonderingen en het meeste van wat je ziet, is helaas legaal. In bijna 80 procent van de sector gaat het op deze manier, in 60 procent van de gevallen gaat het om scharrelkippen, in 18 procent kooikippen.”

Landbouworganisatie LTO Nederland is de acties van groepen als Animal Rights zat. LTO wil, net als de POV (Producentenorganisatie Varkenshouderij), boeren helpen bij het doen van aangifte bij politie en justitie tegen zogenoemd ‘dierextremisme’. De beelden voor de video zouden ‘illegaal zijn verkregen’. 

Volgens Vermeulen van Animal Rights is hooguit sprake van erfvredebreuk. Hij benadrukt dat niet wordt ingebroken om te filmen: ,,Er moet wel ergens een deur open staan.” Hij noemt de reactie van LTO ‘een afleidingsmanoeuvre’. ,,Het gaat ze daar niet om de dieren, zoveel is wel duidelijk. LTO kiest ervoor de boodschapper aan te pakken.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.