Volledig scherm
Koster Harrie van Baal in de klokketoren. © Theo Peeters

Beek wil klok uit aan Ton Hendriks verkochte kerk op begraafplaats

BEEK - De vrijwiligers die de RK begraafplaats aan De Geest in Beek beheren, willen de Willibrordusklok uit de kerktoren van de grote kerk een plaatsje geven op die begraafplaats. De kerk is verkocht aan vastgoedontwikkelaar Ton Hendriks uit Nijmegen en het bisdom stelt als voorwaarde dat de klokken dan niet meer geluid worden.

,,We willen de klok - misschien wel twee - een plaatsje geven op de begraafplaats, zodat we ze kunnen luiden als de mensen de begraafplaats opkomen. We zijn al bij de gemeente geweest, want er moet een klokkenstoel komen en het bestemmingsplan moet aangepast worden", zegt Ben Willems van de onderhoudsploeg.  

Bijzonder

De Willibrordusklok is voor Beek bijzonder omdat er de namen op staan van de 32 katholieke inwoners - zo ging dat toen - van deze plaats die tijdens WOII door oorlogsgeweld om het leven kwamen. Op het monument in het John Foleyplantsoen - dat is van latere datum - aan de Waterstraat staan ook de namen van omgekomenen van andere gezindten. Eén naam ontbreekt daar trouwens nog. Die van priester Geert Schneemann, wel afkomstig uit Beek, maar als aalmoezenier bij de Wehrmacht gesneuveld aan het oostfront.

Harry Sanders, de voorzitter van het kerkbestuur noemt het verzoek van de vrijwilligers 'sympathiek'. ,,Het kerkbestuur staat er welwillend tegenover. Ik spreek binnenkort met Ton Hendriks en zal hem vragen of hij het goed vindt dat deze klok uit de toren wordt gehaald." Hendriks denkt erover om in de kerk een brouwerij en/of koffiebranderij te beginnen. De gemeente zal een vergunning moeten verlenen voor een klokkenstoel op de begraafplaats. 

Quote

Het kerkbe­stuur staat er welwillend tegenover

Harry Sanders, Voorzitter kerkbestuur

Volgens Sanders is in het kettingbeding bij de aanstaande verkoop van de kerk opgenomen dat de klokken niet meer geluid mogen worden. Dat conform de eis van het bisdom: 'geen missen meer, geen klokken meer luiden’. De klokken luiden immers om de gelovigen op te roepen naar de mis te komen. Maar als er geen mis meer is dan hoeft er ook niet meer geluid worden. De klokken mogen nog wel de (halve) uren slaan en het carillon mag ook nog klinken.

In 1942 haalden de Duitse bezetters de klokken uit de kerktoren van Beek om ze om te smelten voor de wapenproduktie. In 1947 maakte klokkengieterij Petit en Fritsen - die had ook de eerste serie klokken gegoten -  drie nieuwe klokken voor de Beekse grote kerk. Petit en Fritsen (sinds 1907) ging later samen verder met Koninklijke Eijsbouts bv.

Omgekomen katholieken

Volledig scherm
Op de Willibrordusklok staan de namen van de katholieke inwoners van Beek die door oorlogsgeweld om het leven kwamen. © Theo Peeters

Het betreft een grote Jacobusklok, een kleine Bartholomeusklok (zoals de kerk heet) en daartussen de Willibrordusklok met de namen van de omgekomen katholieken.  Verder staat er op deze klok (in Latijn): ‘Ik heet Willibrordus en luid ter nagedachtenis aan de zonen der parochie die in de jaren van druk en oorlog 1940-1945 door het offer van hun leven voor ons vrede en vrijheid verkregen.’ 

En de Jacobusklok meldt dat hij een geschenk was van de parochianen aan toenmalig pastoor Jacobus van Loon ter gelegenheid van diens zilveren priesterjubileum. De klok werd overigens vernoemd naar een andere Jacobus: naar Jacobus Sieben, de eerste pastoor van Beek na de reformatie.

Nijmegen e.o.