Volledig scherm
De Hubertussporthal in Beek moet plaatsmaken voor woningen. © Theo Peeters

Beekse buurt is verdeeld over bouwplan voor de plek van de Hubertushal

BEEK - Bekenaren die tegen het nieuwe schetsontwerp van projectontwikkelaar Henk Zwartbol in hun dorp zijn, hebben zich verenigd in de belangenclub Verbeterplan Buurt (VB). Zwartbol wil op de plek, waar nu nog de Hubertushal staat, mogelijk elf laagbouwwoningen bouwen in plaats van appartementen. 

De bestaande belangenclub Burgergroep Beter Beek (BBB) stopt ermee, omdat die nu niet meer namens de hele buurt kan spreken. 

Eerder dit jaar verenigden omwonenden zich nog eensgezind in de BBB, toen bleek dat Zwartbol 22 tot 24 appartementen wilde bouwen. De buurt kwam in verzet. Nu liggen er nieuwe schetsen voor elf huizen met tuintjes. Veel meer bewoners zijn tevreden, sommigen nog altijd niet. 

Gijs Kurstjens hoort bij die laatsten. Hij staat aan de wieg van VB. ,,Wij zijn direct belanghebbenden die vinden dat onze belangen onvoldoende worden vertegenwoordigd. Nu de nieuwe schetsen er liggen, merk je een verschil tussen mensen die vlak bij de beoogde nieuwbouw wonen, zoals wij, en degenen die er wat verder vandaan wonen.”  

Massief 

Volgens Kurstjens bestond VB vorige week uit vijf huishoudens. Hij hoopt dat meer mensen zich aansluiten. ,,We zijn niet tegen woningen, maar de bouw wordt nog steeds te hoog en massief. We worden ingebouwd. Het doel van VB is tot een eindontwerp te komen dat iedereen zo goed mogelijk past.” 

De bestaande belangenclub BBB trekt de stekker eruit, zegt Eric Lindeman. ,,Na dat eerste absurde appartementenplan, sprak BBB namens de hele buurt. Nu dat niet meer kan, lijkt het ons verstandig onze club op te heffen. Ook binnen BBB lopen de meningen uiteen. Een deel wil verder onderhandelen, een ander deel vindt de schetsen prima.”

BBB zal als laatste actie een brief sturen naar de gemeente waarin de club zijn zorgen uit over ‘het nog altijd behoorlijke bouwvolume’ met daaraan gekoppeld dreigende verkeersdrukte en parkeerproblemen. ,,We willen de gemeente daar nog eens nadrukkelijk op wijzen.”    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.