Volledig scherm
Geert Schneemann. © eigen foto

'Bekenaar die in Duits uniform stierf aan oostfront moet ook op monument'

BEEK - Hij voetbalde bij BVC'12 en zat in Nijmegen op het Canisius College. Geert Schneemann stierf in de oorlog toen hij 30 was. Aan het oostfront in een Duits uniform.  

Op 29 oktober 1943 sneuvelde Bekenaar Geert Schneemann in Rusland, bij de plaats Schimanowka waar hij ook zijn laatste rustplaats vond. Maar hij wordt niét vermeld op de plaquette bij het herdenkingsmonument in het John Foleyplantsoen in Beek, tegenover het voormalige gemeentehuis in Beek. De reden? Geert Schneemann sneuvelde in een Duits uniform.

'Hij is óók een slachtoffer'

Maurits Schneemann, oud-burgemeester van de toenmalige gemeente Ubbergen, vindt dat zijn oom wél op de plaquette thuishoort. Daarop staan immers de 'slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de periode 1940-1945 uit de dorpen Beek en Ubbergen.' ,,Ome Geert was een Beekse jongen. Hij is hier geboren, heeft hier op de lagere school gezeten: voetbalde bij BVC en is, hoe je het ook wendt of keert, een slachtoffer van de oorlog.’’

Priester

Schneemann benadrukt dat Geert Schneemann niet uit politieke overtuiging in Duitse krijgsdienst trad. ,,Hij was priester in dienst van God en niet van de nazi's. Zijn parochianen werden opgeroepen; hij wilde hen niet in de steek laten en ging als aalmoezenier/hospik mee naar het front. Daar heeft – zo blijkt ook uit brieven van dankbare ouders – hij talloze gewonden uit de vuurlinie gehaald. Tot het moment dat hij sneuvelde.’’

  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.