Bij het graf op de hervormde begraafplaats in Groesbeek van Eddie Otten beter bekend als 'Gekke Eddie' is nu een bordje met uitleg komen te staan over wie Eddie eigenlijk was.
Volledig scherm
Bij het graf op de hervormde begraafplaats in Groesbeek van Eddie Otten beter bekend als 'Gekke Eddie' is nu een bordje met uitleg komen te staan over wie Eddie eigenlijk was. © Theo Peeters

Bekende ‘deelnemer’ Vierdaagse heeft nu bordje bij zijn graf: Wie was Gekke Eddie?

GROESBEEK/ NIJMEGEN - Hij werd in januari 1997 begraven op het kerkhof van de NH kerk in Groesbeek. Gekke Eddie was een begrip in de regio onder meer omdat hij een van de bekendste Vierdaagse-deelnemers was die zelf nooit de Vierdaagse liep. 

Deze week is er een bordje ‘Wie was gekke Eddie?’ bij zijn graf geplaatst.

Het bordje bij het graf. Hennie Smit maakt het schoon.
Volledig scherm
Het bordje bij het graf. Hennie Smit maakt het schoon. © Theo Peeters

Eddie Otten uit Nijmegen was zwakbegaafd en de lieveling van het winkelpersoneel in het centrum van Nijmegen. ‘Eddie kende iedereen: zijn open frisse snoet, zijn iets te grote mond vol weinig woorden en zijn vaste groet’, stond op de rouwkaart. 

Otten liep - grote, lange stappen - nooit de Vierdaagse. Alleen de laatste kilometers op de Via Gladiola, en zelfs meerdere keren, om toegejuicht te worden. Iedereen wist dat ook.

Bij voorkeur liep hij naast de tambour-maîtres van de Carmel Verkenners Drumband, de Swiftharmonie of de Post Harmonie.

27 jaar 
Toen hij na het overlijden van zijn ouders in de Groesbeekse Tehuizen kwam te wonen, werd hij ook in Groesbeek een bekende verschijning. Hij woonde er uiteindelijk 27 jaar. 

Vorig jaar zou zijn graf geruimd worden. Dat ging veel mensen te ver. Na een actie van onder meer deze krant legden ruim 70 mensen geld op tafel. ,,Genoeg voor de grafrechten en het onderhoud voor de komende 20 jaar”, zegt Hennie Smit, de beheerster van het kerkhof, tevreden. Het bordje werd geschonken door DHD Drukkerij en smid Richard Kerkhoff leverde de staander.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.