Volledig scherm
Recreatiewoningen in Groesbeek. © Theo Peeters

Beleid gemeente Berg en Dal over bewonen recreatiehuisjes is onredelijk

BERG EN DAL - Onredelijk. Zo noemt de rechtbank in Arnhem het beleid van de gemeente Berg en Dal met betrekking tot het permanent bewonen van vakantiehuisjes. De rechtbank komt tot dat oordeel in een zaak die door bewoners van vier recreatiewoningen op park De Zeven Heuvelen in Groesbeek tegen de gemeente werd aangespannen.

De gemeente legde hen ieder een dwangsom van 25 mille op omdat ze er permanent zouden wonen. En van het bestemmingsplan mag je er niet permanent wonen.

Omstandigheden
De bewoners wezen erop dat de gemeente hun persoonlijke omstandigheden niet heeft meegewogen. Dat hoefde ook niet, aldus de gemeente, omdat het beleid is mensen die permanent in een vakantiehuisje wonen aan te pakken.

De rechtbank stelt dat de gemeente wel de wettelijke bevoegdheid heeft persoonlijke omstandigheden mee te wegen, maar dat nooit doet omdat haar beleid anders is. En dat is onredelijk.

Optreden
Ook constateert de rechtbank dat niet gebleken is dat de gemeente heeft opgetreden tegen permanente bewoning van de vakantiehuisjes en dat evenmin aangetoond is dat de huisjes al sinds 2013 permanent bewoond worden.

De opgelegde dwangsom is door de rechtbank vernietigd en de gemeente is veroordeeld in de kosten van 992 euro.

Nijmegen e.o.