De gastenverblijven hier (oude loods van schilder Bos) mogen permanent bewoond worden.
Volledig scherm
De gastenverblijven hier (oude loods van schilder Bos) mogen permanent bewoond worden. © David van Haren

Berg en Dal krijgt nul op het rekest: permanente bewoning gastenverblijven in Beek mag

ARNHEM – De gemeente Berg en Dal kan niets beginnen tegen permanente bewoning van twee luxe appartementen aan de Rijksstraatweg in het centrum van Beek.

De bestuursrechter in Arnhem heeft geoordeeld dat de bewoning niet in strijd is met de aan het perceel gegeven bestemming en dat de gemeente niet bevoegd is om te gaan handhaven. De uit Ooij afkomstige eigenaar kaartte de zaak bij de bestuursrechter aan, nadat de gemeente vorig jaar zomer aankondigde te gaan handhaven. 

Hij moest de als gastenverblijven bedoelde appartementen ontruimen op laste van een dwangsom van vijftienduizend euro omdat ze permanent werden bewoond.

Opnieuw

Op de zitting vorige maand liet de bestuursrechter al doorschemeren dat er volgens haar geen voorschrift wordt overtreden. De eigenaar kreeg ooit een afwijzing op een verzoek in de oude loods van schilder Bos nieuwe appartementen te realiseren. Toen hij het in 2015 opnieuw probeerde, reageerde de gemeente niet op tijd en werd de vergunning voor de bouw van gastenverblijven van rechtswege verleend. 

Er zat destijds echter al een woonbestemming op de loods, aldus de rechter verder. 

Ook al kwam er een vergunning voor het realiseren van gastenverblijven, die woonbestemming is nog altijd van toepassing. De gemeente vindt bewoning in het achtererfgebied planologisch niet gewenst.

Nijmegen e.o.