Volledig scherm
De aanleg van glasvezelkabels. © ANP XTRA

Berg en Dal overweegt bijdrage voor aanleg glasvezel

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat de inwoners van het buitengebied die snel internet (glasvezel) willen, wellicht een bijdrage in de aanlegkosten geven. Er wordt gedacht aan een bedrag van 400 tot 500 euro per aansluiting. Volgens de advocaat van de gemeente is hierbij geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.

Momenteel zijn twee bedrijven in de slag om de bewoners van het buitengebied voor snel internet te interesseren. Het gaat in totaal om 1700 aansluitingen. De aansluitkosten liggen tussen de 1500 en 1800 euro. Dat bedrag kan overigens lager uitvallen als de belangstelling groot is.

Budget

Als alle 1700 adressen op snel internet aangesloten zouden worden, dan gaat het de gemeente bij een bijdrage van 400 euro in totaal 680.000 euro kosten. ,,Maar",  zo zegt wethouder Sylvia Fleuren (CDA), ,,als 50 procent van de betrokken bewoners daarvoor kiest, dan gaat het om een bedrag van 340.000 euro.”

De gemeente vroeg zich af of er geen sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun als bewoners subsidie krijgen voor de aanleg van glasvezel. De huisadvocaat werd om advies gevraagd en eind vorige week kwam het verlossende woord van Hekkelman Advocaten uit Nijmegen: 'Nee, er is geen sprake van staatssteun’.

Rechtsongelijkheid

De politiek vroeg de wethouder vervolgens (tijdens de begrotingsbehandeling) middels een motie om ‘op korte termijn met een voorstel te komen waarin bewoners en bedrijven financieel tegemoet gekomen worden in de hoge aansluitkosten'. Want, zo redeneert althans een deel van de gemeenteraad, er is sprake van rechtsongelijkheid in de beschikbaarheid van voorzieningen en bovendien kan glasvezel inmiddels als nutsvoorziening beschouwd worden.

Probleem is dat de twee aanbieders van glasvezel uiterlijk op 20 november van geïnteresseerden hom of kuit willen hebben: wie doet er mee en wie niet? Die termijn is voor de wethouder te kort om een voorstel te kunnen maken. Want de gemeenteraad vergadert alweer op 8 november en daarna pas weer in december. De eerste keer te vroeg en de tweede keer te laat.

In overleg

Fleuren gaat nu de aanbieders vragen of die 'deadline’ van 20 november niet naar achteren geschoven kan worden zodat zij de tijd krijgt om een voorstel in elkaar te timmeren en de gemeenteraad daar in december - als er een meerderheid voor gevonden wordt - groen licht voor kan geven. ,,Ik kan me voorstellen", zo sprak Rob Verheijen van het CDA, ,,dat dat voor de glasvezelbedrijven interessant is, omdat dan meer mensen mee gaan doen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezinnen

    Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezin­nen

    Jaarlijks komen enkele tientallen Bosnische kinderen uit arme gezinnen een paar weken op vakantie in deze regio. Het wordt echter steeds lastiger gastgezinnen te vinden. Maar de bus vanuit Bosnië gaat rijden, hoe dan ook. Er kunnen 42 kinderen in, die zijn ook al geselecteerd door de vrijwilligers van de stichting Kinderhulp Bosnië. Het is alleen de vraag of een deel van die kinderen teleurgesteld moet worden omdat er in de regio niet voldoende gastgezinnen te vinden zijn.

Nijmegen e.o.