Volledig scherm
PREMIUM
Woont iedereen wel op het adres dat hij of zij opgeeft? Archieffoto Johan van Gurp © Johan Van Gurp

Berg en Dal pakt adresfraude aan: woont u wel waar u staat ingeschreven?

GROESBEEK - Inwoners van de gemeente Berg en Dal kunnen binnenkort bezoek krijgen van controleurs die onderzoek doen naar adresfraude.  Simpel gezegd komt dat erop neer dat er gekeken wordt of de op dat adres ingeschreven mensen er inderdaad ook wonen.

Op een gemiddelde dag verhuizen er in Nederland meer dan 4.000 mensen. Zij geven hun adreswijziging door aan familie en vrienden, en als het goed is ook aan de gemeente. Die past dan de landelijke administratie, de Basisregistratie Personen (BRP), aan. Soms wordt er een foutje gemaakt; soms ook is er opzet in het spel.

,,Iemand die met een verkeerd adres in de BRP staat kan bijvoorbeeld misbruik maken van regelingen als kinderbijslag of studiefinanciering, ’’ zo stelt de gemeente. Andere vormen van misbruik zijn het ontwijken van een (belasting)schuld of illegaal onderverhuren. Ook kan er sprake zijn van overbewoning. Dat is het geval als de ruimte per bewoner minder is dan 16 m2. Daardoor kunnen gezondheids -of veiligheidsrisico's ontstaan. Berg en Dal heeft geen zicht op overbewoning maar laat weten dat “in zijn algemeenheid overbewoning vaker voorkomt dan overlast”.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.