Volledig scherm
Er is geen sprake van staatssteun in Ooij en Leuth, concludeert de gemeente. Archieffoto Herman Wouters

Berg en Dal: 'Subsidie aan Sprong en Vriendenkring geen staatssteun'

OOIJ - Er is geen sprake van staatssteun bij de eenmalige subsidies die de gemeente Berg en Dal verstrekt aan de dorpshuizen De Sprong in Ooij en De Vriendenkring in Leuth.

Tot die conclusie zijn de ambtenaren in het gemeentehuis gekomen na een onderzoek. Op 29 mei jongstleden werd besloten om De Sprong 60 mille subsidie te geven en De Vriendenkring 115.000 euro. De beide dorpshuizen zullen onder meer met dat geld weer bij de tijd gebracht worden.

De vraag die toen wel op tafel kwam was of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Want de subsidie gaat in beide gevallen weliswaar naar een beherende stichting, maar in de dorpshuizen vindt ook commerciële horeca plaats. 'Deze stichting (De Sprong, ThM) heeft destijds een afzonderlijke BV opgericht om de horeca in het gebouw te exploiteren. Eenzelfde situatie doet zich voor bij De Vriendenkring in Leuth', zo schrijft de gemeente in een notitie.

'Je kunt dus redeneren', aldus de gemeente, 'dat de gemeente door het geven van subsidie de reguliere horeca benadeelt en dus de markt beïnvloedt. Is er dus sprake van verboden staatssteun of komen we in strijd met de Wet Markt en Overheid?'

De gemeente geeft zelf antwoord: nee, er is geen sprake van staatssteun. Om dat te bepalen moet de subsidie aan vier criteria getoetst worden. Volgens drie van de vier criteria is er wél sprake van staatssteun, maar volgens het vierde niet. 

Concurrentie

Quote

Wij pleiten er simpelweg voor ook bij gemeenten om te stoppen met dit soort verstoren­de subsidies

Bernadet Naber, Koninklijke Horeca Nederland

Die criteria zijn: 1. de subsidie wordt door de overheid verstrekt 2. de steun verschaft een onderneming (lees: de BV) een voordeel 3. het voordeel is selectief, dus het komt slechts ten goede aan bepaalde (andere niet) onderneming en 4. het voordeel moet de concurrentie vervalsen en invloed op de handel tussen landen kunnen hebben. 

Maar ook al zou er op alle vier de criteria met 'ja'geantwoord moeten worden, dan nog blijft de subsidie binnen de drempel van grofweg 200.000 euro in drie jaar, zegt de gemeente. 

'De Sprong en De Vriendenkring hebben deze constructies opgezet', aldus de gemeente, 'om meer horecadiensten te kunnen verlenen en daardoor meer inkomsten te kunnen verwerven zodat de exploitatie rendabel kon blijven. Hiermee werden de paracommerciële regels omzeilt. Binnen de Drank- en Horecawet mag deze constructie.'

Koninklijke Horeca Nederland zegt dat 'in het voorjaar uit een enquête bleek nog dat maar liefst 34 procent van de ondernemers direct hinder ondervindt van oneerlijk gebruik van subsidiegelden'. ,,Naast het repareren van de Wet  markt en overheid pleiten wij simpelweg ook bij gemeenten om te stoppen met dit soort verstorende subsidies", zegt Bernadet Naber van KHN. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.