Berg en Dal wint van 'vraag-misbruiker'

GROESBEEK -  De gemeente Berg en Dal hoeft een 'beroeps-vragensteller' niet te betalen. Dat heeft de Raad van State besloten in een door gemeente aangespannen beroepszaak.

Volledig scherm
© ANP XTRA

De vragensteller, een man uit Den Haag,  bestookte gemeenten in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) met allerlei vragen. Dat deed hij, net als een aantal 'beroepsgenoten', in de hoop dat die de daarvoor geldende antwoordtermijn overschrijden. Een gemeente moet dan een schadevergoeding betalen.   

De Hagenaar krijgt niet alleen geen geld, hij moet ook de proceskosten betalen. De  Raad van State vindt dat de man aantoonbaar misbruik heeft gemaakt van de wet; het zou hem niet om de vragen gaan, maar om de centen.  

Burgemeester Mark Slinkman strijdt al jaren tegen Wob-misbruik, en is blij met de uitspraak. ,,Misbruik van de wet kost onze gemeente en onze inwoners veel belastinggeld. Dat geef ik liever aan voorzieningen uit, dan aan een Haagse snuiter die een broodwinning wil vinden tussen de mazen van de wet." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.