Volledig scherm
V.l.n.r. Arnoud Boonstra, Colin Reinders en Roland Boschman (vlnr) brouwen nu nog aan de Dorpsstraat in Groesbeek. © Theo Peeters

Berg en Dals bier komt straks uit de kerk in De Horst

Groesbeek/De Horst In de leegstaande kerk in De Horst komt een bierbrouwerij. Lokale brouwers d'n Drul en Stollenberg slaan er de handen ineen. In eerste instantie moet de brouwerij straks goed zijn voor zo'n 6.000 flesjes speciaalbier per week. Dat kunnen er 30.000 worden, want landelijk 'uitserveren' is de grote wens.

De koop van de kerk is in feite rond: 'we hebben goede gesprekken gehad met pastoor Henk Jansen'. Op 22 mei staat nog een bijeenkomst met de gemeente gepland, want voor er gebrouwen wordt, moet nog wel het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Wat de drie brouwers betreft kan dat niet snel genoeg gebeuren. Het zijn Roland Boschman van d'n Drul in Groesbeek en Colin Reinders en Arnoud Boonstra van het Berg en Dalse Stollenberg. Het laatste tweetal brouwt nu zijn bier in de brouwerij van Boschman aan de Dorpsstraat in Groesbeek.  En zo gaat het straks ook in de kerk in De Horst, het drietal vormt een bedrijf waaronder de twee brouwerijen vallen.

Volledig scherm
De kerk in De Horst. © Foto DG

Aan het kerkgebouw wordt niets veranderd. Boschman: ,,Dat is een prachtig gemeentelijk monument. Dat laten we intact, zowel van binnen als aan de buitenkant. De Mariakapel onder de toren blijft ook wat die is. Daar kunnen de Horstenaren gewoon gebruik van blijven maken."

Quote

Lokaal bier is niet aan te slepen. Als ik brouw, is alles wat klaar is al verkocht

Roland Boschman, brouwer van d'n Drul
Volledig scherm
© Theo Peeters

Het is de grote vraag naar lokale speciaalbieren waardoor de drie brouwers hun stap kunnen maken. Boschman: ,,Lokaal bier is niet aan te slepen. Als ik brouw, is alles wat klaar is al verkocht. Er is nooit een voorraad." Op dit moment staat in de brouwerij in Groesbeek een ketel met een brouwcapaciteit van 500 liter. Dat wordt er een van 2.000 liter. ,,Genoeg om later ook uit te kunnen breiden. Dan hoeven we   alleen een paar extra ketels aan te schaffen voor het gisten." Afvullen hoeft straks niet meer met de hand, maar gaat volautomatisch. Duizend tot drieduizend flessen per uur. 

Winkel

Proeflokaal d'n Drul heeft op dit moment naast de brouwerij ook een winkel voor speciaalbieren, die wordt gedreven door Wilma Boschman. De winkel blijft, het proeflokaal wordt uitgebreid. De brouwerij verhuist, maar verdwijnt niet uit zicht. Ook in De Horst staan straks rondleidingen op het programma. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.