Berg en Dals kwartet: ‘Mag ik van jou de Canadese erebegraafplaats?’

VIDEOWERCHEREN - Er zijn er in totaal 8000 van gedrukt: van het kwartetspel Berg en Dal, dat dinsdagmiddag gepresenteerd werd in restaurant de Thornsche Molen bij het gehucht Wercheren in de Ooijpolder.

Volledig scherm
© RV

Een kwartetspel waarin Berg en Dal zich van zijn beste kant laat zien op vier keer 13 kaarten. Met kwartetten als ‘Romeins verleden’, ‘Druiven’, ‘Industrieel Erfgoed’ en ‘Kuitenbijters’. ‘Mag ik van jou van de Operation Market Garden de Canadese Erebegraafplaats?’ en ‘Mag ik van jou van de Kuitenbijters de Oude Holleweg?’. Dat soort dingen.

Het kwartetspel is uitgegeven door de STER (Stichting Toerisme en Recreatie), de gemeente Berg en Dal en het RBT KAN, de club die in regionaal verband het toerisme moet bevorderen. 

Er werden foto's gebruikt van de fotografen Henk Baron, Piet Spanjers en wijlen Frans Aleven die zijn fotocollectie ter beschikking stelde aan de STER. De vormgeving van het spel is van de hand van Dick Kerkhof van DHD Drukkerij uit Groesbeek, die de kaarten ook drukte. 

Trendwatcher

Volledig scherm
Kwartetten in de Thornsche Molen. Foto Bert Beelen © Bert Beelen

Wethouder Sylvia Fleuren nam het eerste exemplaar in ontvangst. Zij herinnerde zich een lezing die ze in 2015 bijwoonde en waarin een trendwatcher al voorspelde dat ‘we weer terug gaan naar de gezelschapsspelletjes’. ,,Spelletjes die je met andere mensen speelt in plaats van online games op de computer.”

Het nieuwe kwartetspel kan wel een paar jaartjes mee, aldus Erik de Gans van de STER, want er is een voorschotje genomen op de toekomst. Zo is op een kaart uit het kwartet musea al het nieuwe, nog te bouwen, Bevrijdingsmuseum te zien.

En in het kwartet Operation Market Garden is al de beeldengroep Evacuatie Ooijpolder te zien. Dat kunstwerk moet in 2020 grensoverschrijdend bij de Querdamm tussen de Thornsche Molen en het Duitse grensdorp Zyfflich komen te staan, zo is de bedoeling.

Volledig scherm
© RV

,,Kwestie van photoshoppen”, aldus Eric de Gans. ,,Anders zou het kwartetspel al snel verouderd zijn. Nu blijft het wel even bij de tijd.” De gemeente heeft al beloofd het nieuwe spel als relatiegeschenk te gebruiken. En nieuwe inwoners krijgen het aangeboden. 

Pierre Vink

Uiteraard werd er na de presentatie een potje gekwartet - ‘jij zit toch niet in mijn kaarten te kijken hè?’ - in de Thornsche Molen na de presentatie door de aanwezige bestuurders, ambtenaren en ondernemers. Het eerste kwartet werd gescoord door Maria Faassen-Peters van de Grote Flierenberg in Berg en Dal en de allereerste winnaar was Pierre Vink, de eigenaar van de Thornsche Molen.  

Volledig scherm
KwartetSpel Berg en Dal © RV

Het kwartetspel is bij de gebruikelijke adressen (Primera's in Beek en Millingen en de Bruna en de VVV in Groesbeek) te koop voor 4,95 euro en straks ook bij de recreatie-ondernemers in Berg en Dal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.