Volledig scherm
Klaus (l) en Cyril bij de nieuwe grenspaal. © Flip Franssen

Beroemde grenspaal in Beek krijgt zusjes

BEEK - De beroemde grenspaal in Het Keteldal in Beek - ‘Laat vriendschap heelen, wat grenzen deelen’ - heeft een zusje gekregen. Mogelijk volgen er nog meer. Want het plan is om een ‘ketting’ van deze palen van Denemarken tot België langs de (verdwenen) grens neer te zetten.

Was getekend: de Lionsclub Keizer Karel (46 leden) uit Nijmegen en de Lionsclub Niederrhein (38 leden) uit Kleef.

Getroffen
„Wij kwamen tijdens een wandeling langs deze grenspaal en werden getroffen door de tekst”, zegt Cyril Driessen van Keizer Karel. „Van zo’n paal, zeiden we, zouden er meer moeten zijn.” De Nijmeegse Lionsclub werkte dit idee samen met de zusterclub uit het Duitse Kleef verder uit en inmiddels is de eerste replica aan het Wylermeer tussen Beek en Wyler, geplaatst. Kosten: 2.000 euro. „We gaan nu proberen al onze zuster-Lionsverenigingen aan de (verdwenen) grens warm te maken voor dit idee”, zegt dr. Klaus Plein van de Kleefse Lionsclub. „Om de 20 tot 30 kilometer zit een Lionsclub, dus het gaat om tientallen grenspalen.”

Grenscorrectie
​De grens liep tot 1945 in Beek door het Keteldal. De grens werd tijdens een omstreden grenscorrectie – er was verzet van de Duitse inwoners van het gebied – in 1963 een eind opgeschoven naar het oosten. De grenspaal bleef staan. ‘Wij’ kregen dat gebied (de Duivelsberg) als recreatiegebied voor de bevolking van Nijmegen, maar het Duitse buurdorp Wyler schrompelde ineen tot een kwart van zijn oorspronkelijke omvang.

Volgens de lijst van gemeentelijke monumenten is de grenspaal – op die lijst trouwens ’vriendschapspaal’ genoemd – in 1909 geplaatst. De paal is vernieuwd in 1989 en 2009 en mogelijk eerder ook al eens.

Volledig scherm
© Flip Franssen

Nijmegen e.o.