Bevrijdingsmuseum verhuist: ‘Dan
moet-ie maar mee op de blote voeten’

videoGROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is aan het verhuizen. Het Bevrijdingsmuseum werd in 1987 opgericht en was gehuisvest in voormalige panden van werkeiland Neeltje Jans dat in de Oosterschelde lag. Het gebouw werd twee keer uitgebreid en was totaal versleten. 

Vrijwel tegen het oude museum aan is een nieuw museum gebouwd. Dat wordt in september, nog voor de herdenking van Market Garden (17 september 1944), officieel geopend. Het museum krijgt dan ook een andere naam (Vrijheidsmuseum) en het verlegt de koers.  

,,De tijd dat iedereen puur nationaal het verhaal over de oorlog vertelde, is voorbij. Het wordt tijd dat musea uit de nationale zandbak klimmen; dan gaat er een wereld voor ze open”, aldus directeur Wiel Lenders. Een groep van veertig Nederlandse en Duitse historici buigt zich over de inhoudelijke vorm waarin het museum zich straks aan de bezoekers presenteert.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.