Volledig scherm
Foto ter illustratie: De politiek in Berg en Dal voert dinsdag een debat over vuurwerk. © ANP

Bewoners Hobbemaweg in Groesbeek: ‘laatste oudjaar was een hel’

GROESBEEK - De Hobbemaweg in Groesbeek wil graag als proef dienen voor een vuurwerkvrije zone. De afgelopen jaarwisseling wordt door bewoners getypeerd als een 'hel':  ‘de buurt is in een bizarre nacht terecht gekomen. De autoriteiten waren niet in staat om in te grijpen. Het gevolg was een compleet verziekt oud op nieuw en schade die niet te verhalen is op de veroorzakers. Sommigen hebben tot 3500 euro schade geleden.’

Dat schrijven althans de buurtbewoners aan de gemeenteraad. Die bespreekt komende dinsdag vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis de vuurwerkproblematiek. Moeten er vuurwerkvrije zones (of wellicht een algeheel vuurwerkverbod) aangewezen worden of niet, dat is de vraag. Dan ook zullen de bewoners van de Hobbemaweg een toelichting geven en handtekeningen aanbieden. 

De gemeente heeft in aanloop naar dit debat (thema-avond) een enquête gehouden waaraan 1200 mensen hebben deelgenomen. De meesten (68 procent) waren boven de 45 jaar. Het waren vooral (65 procent) mensen die zelf nooit vuurwerk afsteken die reageerden. Ruim de helft (54,4 procent) heeft meestal of altijd overlast van vuurwerk: 45,6 procent af en toe of nooit.

Harde knallen 

De grootste overlast wordt ervaren door harde knallen, waardoor ook huisdieren gestrest raken, resten van vuurwerk op straat terwijl ook zorg geuit wordt over schade aan natuur en milieu. Niet verbazingwekkend dat een royale meerderheid (63 procent voor, 34 procent tegen) voor een vuurwerkverbod is. Maar of zo’n verbod soelaas biedt, valt te betwijfelen omdat 10 procent zegt daar lak aan te zullen hebben en toch vuurwerk af te zullen steken. Een klein deel (5,81 procent) zal ergens anders vuurwerk gaan afsteken.

Opmerkelijk: alleen in Persingen, het kleinste dorp van Nederland, liggen de verhoudingen net andersom. Hier zijn zes mensen voor vuurwerk en twee tegen. In de andere dorpen is een meerderheid voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen (siervuurwerk zou dan nog wel mogen). In het kerkdorp De Horst (11 voor en 11 tegen) en Kekerdom (10 voor en 10 tegen) staken de stemmen. 

Even terug naar de Hobbemaweg: bewoners van een van de huizen hier, aldus de brief, begonnen op 31 december 2018 al om 18.00 uur met het afsteken van zwaar vuurwerk. Andere bewoners hebben hen daar rond 20.00 uur op aangesproken, maar zonder resultaat. Het geluid overdonderde alles. Gesprekken in de eigen woning waren niet mogelijk en de TV was niet goed hoorbaar. De veroorzakers hebben ook nooit de rotzooi opgeruimd, ondanks meerdere verzoeken daartoe.’

Oorlogsgebied

Het meest ernstige is, aldus de buurt, dat aan de Hobbemaweg gezinnen wonen met een achtergrond vanuit een oorlogsgebied. ‘Zij, en hun kinderen, hebben onder dekens weggedoken gezeten en urenlang in angst doorgebracht. Dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren’. De bewoners hopen dat als de buurt een vuurwerkvrije zone wordt, het voor de autoriteiten gemakkelijker wordt om de rust in de straat af te dwingen.

De gemeenteraad zal dinsdag nog geen besluit nemen. De dilemma’s worden, met de aanwezige burgers, besproken en daarna zal elke fractie zijn standpunt bekend maken. Op basis daarvan worden conclusies getrokken. Later zullen dan eventueel vuurwerkverboden afgekondigd worden.

Quote

Dit mag nooit meer gebeuren

Bewoners, Hobbemaweg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.