Volledig scherm
De gemeente geeft een bijdrage in de kosten van aanleg van glasvezel. ANP-foto Koen Suyk © ANP

Bijdrage van 500 euro voor snel internet in Berg en Dal

GROESBEEK - Circa 1700 bewoners in het buitengebied van de gemeente Berg en Dal kunnen bij wijze van extra zetje in de rug een bijdrage van de gemeente krijgen in de kosten van aanleg van snel internet. 

Per adres (één aansluiting per adres) past de gemeente 500 euro bij. Dat kost de gemeente maximaal - als alle 1700 adressen meedoen - 8,5 ton. De verwachting is echter dat de helft meedoet. 

Dat heeft de gemeenteraad van Berg en Dal donderdagmiddag besloten. Een week eerder al nam de gemeenteraad een motie aan van CDA, Polderbreed en GVP (Groesbeekse Volks Partij) waarin de wethouder (Sylvia Fleuren) gevraagd werd met een voorstel hiervoor te komen. Met deze bijdrage hoopt de gemeente dat zo veel mogelijk bewoners van het buitengebied zich aan zullen laten sluiten. ‘Immers, een snelle internetverbinding via glasvezel zal in de toekomst onontbeerlijk zijn', aldus Fleuren in haar voorstel.

Vroegboekkorting

Ze heeft haast gemaakt omdat de bewoners tot 20 november de tijd hebben om te laten weten of ze mee willen doen. Tot dan bieden de twee bedrijven die glasvezel willen aanleggen namelijk een 'vroegboekkorting’ van 300 euro per aansluiting. Resteert een bedrag van 1600 euro dat de inwoners zelf zouden moeten betalen, waarvan de gemeente dus 500 euro voor haar rekening neemt. 

Daarna aanhaken kan wel, maar dan wordt het dus duurder. Fors duurder. 'Voor sommige adressen kan het onbetaalbaar worden’, aldus het voorstel. ‘Indien een woning ver van het netwerk afligt, kunnen de kosten oplopen tot wel 14.000 euro. De vitaliteit van het buitengebied is daarmee direct in het geding. Beter nu dan later.‘

Staatssteun

De gemeente heeft laten onderzoeken of er met deze bijdrage geen sprake zou zijn van (verboden) staatssteun.  Volgens huisadvocaat Hekkelman Advocaten uit Nijmegen is dat niet het geval.

De twee bedrijven die glasvezel aan willen leggen, hebben de gemeente laten weten dat bij een geslaagde aanleg van glasvezel in het buitengebied, ze serieus gaan onderzoeken om ook de dorpen in de voormalige gemeente Ubbergen te gaan ’verglazen’ zoals dat genoemd wordt. Om daar dus ook glasvezel aan te gaan leggen. De dorpen in de voormalige gemeenten Millingen en Groesbeek hebben al glasvezel.  

Alle adressen in het buitengebied die voor deze bijdrage in aanmerking komen, krijgen op 13 of 14 november een brief hierover van de gemeente. 'Dat is nog een aantal dagen voor de  deadline van 20 november', aldus de gemeente. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.