Volledig scherm
De tekst op het monument is nu weer te lezen. © Gerard Verschooten

Bijzonder oorlogsmonument wordt in ere hersteld

BEEK - Op het kerkhof aan De Geest in Beek  is de afgelopen maanden een grafmonument gerestaureerd dat vier grenswachten herdenkt die op 15 april 1945 op de Wylerbaan in Groesbeek op een Duitse mijn reden. Ook na de bevrijding vielen er in deze regio tientallen slachtoffers, doorgaans als gevolg van achtergebleven oorlogstuig.

Het grafmonument in Beek is tamelijk bijzonder voor Nederland omdat het gemaakt is van terracotta (roodgebakken klei). De tand des tijds knaagde er aan: het monument ging scheuren en letters en afbeeldingen raakten beschadigd.

De afgelopen maanden is het weer in oude glorie hersteld door de Oorlogsgravenstichting, die ook een bijdrage van de gemeente Berg en Dal kreeg. Het waren Piet Bijsters uit Nijmegen, Petrus Lamers uit Ubbergen, Lambertus Hijmans uit Beek en Jacob Kenter, geboren in Den Helder maar toen woonachtig in Berg en Dal, die tijdens een patrouille aan de Wylerbaan om het leven kwamen.

,,Juist omdat ze bij elkaar in de buurt woonden, was de impact erg groot’’, vertelde Jan van Eck, regiohistoricus uit Leuth en voormalig consulent van de Oorlogsgravenstichting eerder in deze krant. ,,De ouders van de slachtoffers zijn inmiddels overleden, maar zijn jaren na het ongeluk het graf blijven bezoeken.’’

Volledig scherm
Vrijwilliger Ben Willems legt de laatste hand aan het gerestaureerde grafmonument op de RK begraafplaats in Beek. Foto Gerard Verschooten © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.