Volledig scherm
In de nissenhutten wordt alweer druk gewerkt aan de carnavalswagens. Foto Flip Franssen © Flip Franssen

Bouwers van praalwagens kunnen weer 10 jaar door in nissenhutten Groesbeek

GROESBEEK - De wagenbouwers van de 23 carnavalsverenigingen in Groesbeek kunnen opgelucht ademhalen. Het huurcontract voor de nissenhutten aan de Heikantweg is door de gemeente Berg en Dal met tien jaar verlengd.

Wethouder Nelson Verheul kwam zaterdagochtend naar de nissenhut van de Prinsen Senaat om het nieuwe contract samen met de Stichting Carnavals Bouw Locatie (CBL) te ondertekenen: ,,Nieuw in de overeenkomst is de opzegtermijn van twee jaar. Het is belangrijk dat de gemeente de mogelijkheid houdt om andere plannen voor het terrein te ontwikkelen. Maar de verwachting is dat het zo'n vaart niet zal lopen en de verenigingen gewoon de komende tien jaar een plek hebben. Carnaval is belangrijk voor Groesbeek.”

23 verenigingen

Op het voormalig waterzuiveringsterrein in Groesbeek staan inmiddels achttien nissenhutten waar 23 verenigingen hun wagens bouwen, ruim tweehonderd mensen tussen de 16 en 84 jaar hebben er hun werkplek. In 2000 werd de grond door de gemeente ter beschikking gesteld. Penningmeester William Lamers van Stichting CBL: ,,Destijds mochten we niet meer in de velden bij boeren staan in verband met het aangezicht. De gemeente vond het een verrommeling van het landschap. Ze kwamen toen met het zuiveringsterrein. We zijn een half jaar bezig geweest met de gemeente voor het nieuwe contract. Het oude loopt pas in 2019 af, maar we wilden op tijd zijn. Je weet nooit wat de gemeente wil doen.” 

De bouwers hebben een huisreglement opgesteld. Lamers: ,,We willen een goede buur zijn. Er mag geen hout worden gestookt en buiten moet alles opgeruimd zijn. Na tien uur ’s avonds is het stil. Vijf jaar geleden kwamen jongeren nog weleens uit De Linde hiernaartoe gerold, dat gebeurt niet meer.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.