Volledig scherm
© Joop Verstraaten

Brandweer in Berg en Dal en Heumen haalt strenge aanrijtijd meestal niet

GROESBEEK/MALDEN - De brandweer komt in Berg en Dal en Heumen vaker te laat dan op tijd bij noodoproepen. Althans, als gerekend wordt met de zeer strikte opkomst- en aanrijtijden. 

Dit blijkt uit het jaaroverzicht van de Brandweer Gelderland-Zuid, waar de korpsen in de gemeenten Berg en Dal en Heumen onder vallen. In Berg en Dal - met kazernes in Millingen, Groesbeek en Beek - waren vorig jaar 34  ‘zwaailicht-en-sirene-oproepen’. Heumen heeft twee posten; in Malden en Overasselt. Zij verzorgden samen 15 spoedritten.

Zes minuten

Bij een brand in een woning moet de brandweer eigenlijk binnen zes minuten na de melding ter plaatse zijn; en zelfs nog iets sneller als het om een bovenwoning gaat. Dat zijn inzetsnelheden die doorgaans alleen bij de altijd op de kazerne aanwezige beroepsbrandweer wordt gehaald of als de brand zo’n beetje naast de kazerne plaatsvindt. De korpsen in de regio bestaan vrijwel louter uit vrijwilligers. Nijmegen kent wel een beroepsbrandweer en komt op 74 procent ‘op tijd’ uit.

Berg en Dal haalde vorig jaar voor die 34 spoedritten slechts in 17 procent de strenge norm. Bij zes incidenten was de brandweer wel binnen de wettelijke tijd aanwezig. In Heumen was de brandweer in 26,7 procent van de gevallen officieel op tijd. Berg en Dal heeft haar aanrijtijd wel verkort ten opzichte van 2017. In dat jaar was de brandweer in 11,1 procent van de incidenten binnen 6 minuten er plaatse. Heumen haalde toen nog een percentage van 46,2 procent. 

Streng

De strenge normtijden zijn sinds een paar jaar onderwerp van discussie in brandweerkringen. Als er immers 2 of 3 minuten extra zou mogen worden gerekend, vallen de meeste spoeduitrukken wél binnen de normen. 

Het aantal gevallen van niet-spoedeisende hulpverlening steeg in beide gemeenten. In Berg en Dal rukte de brandweer vorig jaar 151 keer uit, tegenover 128 ritten in 2017.  De Heumense brandweerlieden telden 61 van zulke ritten in 2018, het jaar daarvoor 41. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.