Toiletten tijdens de Vierdaagse zijn er wel, maar voor rolstoelers blijft het zoeken.
Volledig scherm
Toiletten tijdens de Vierdaagse zijn er wel, maar voor rolstoelers blijft het zoeken. © Wijkun000

Burgemeester Slinkman: rolstoelers welkom voor plasje in gemeentehuis, ook tijdens Vierdaagse

GROESBEEK - Rolstoelers zijn, tijdens de Vierdaagse maar ook daarbuiten, welkom in het gemeentehuis in Berg en Dal om er van het invalidentoilet gebruik te maken.

Quote

Rolstoe­lers kunnen alleen op de Wedren naar het toilet. Dat is te weinig

Sabine Tebbens, Zit in een rolstoel

Dat laat burgemeester Slinkman van Berg en Dal weten in reactie op vragen van de fractie Sociaal Groesbeek. Die vindt dat de invalidentoiletten in alle gemeentehuizen langs de route opengesteld moeten worden voor rolstoelers die aan de Nijmeegse Vierdaagse meedoen.

Afgelopen jaar reden er 25 rollers mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse’, aldus SG. ‘Zij moesten vooraf tekenen dat ze afzien van extra voorzieningen die nodig zijn om naar het toilet te kunnen’.  Rolstoelster Sabine Tebbens uit Rotterdam trok toen aan de bel. ‘Rolstoelers kunnen alleen op de Wedren naar het toilet. Dat is te weinig'.

Blij

Burgemeester Slinkman is blij met de vraag van Sociaal Groesbeek. Want natuurlijk kunnen rolstoelers - maar ook de andere wandelaars - in het gemeentehuis in Groesbeek naar de WC. 'Dat hebben we vorig jaar al aan het secretariaat van de Vierdaagse laten weten. Er wordt door wandelaars en rolstoelers ook gebruik van gemaakt. Maar kennelijk is dat niet algemeen bekend bij de deelnemers. Aanleiding voor ons om eens na te denken hoe we dat breder bekend kunnen maken’, aldus de burgemeester.

Volgens Slinkman zijn de toiletten van het gemeentehuis ook op andere hoogtijdagen toegankelijk voor het publiek. Recent nog tijdens de carnavalsoptocht. ‘Ik zorg dan voor extra schoonmaak gedurende de dag zodat de toiletten prettig te bezoeken zijn. Anders ben je nog niet gastvrij. Veel ouderen en ouders met kleine kinderen rekenen er dan gewoon op dat ze in het gemeentehuis terecht kunnen’.  Slinkman wil de kwestie ook met zijn collega-burgemeesters bespreken.  

Overigens heeft de gemeente zich vorig jaar al aangemeld bij de HogeNood-app. Hier kun je zien waar openbare (invaliden)toiletten zijn. In Groesbeek bijvoorbeeld ook bij het stationnetje van de draisine, schuin tegenover het gemeentehuis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.