Volledig scherm
De Vijverhof op de grens van Nijmegen en Berg en Dal © Do Visser

Buurt wil verloedering van Vijverhof tegengaan

De Vijverhof en omgeving, het voormalige bejaardencentrum op de grens van Berg en Dal en Nijmegen, verkeert in verval. Om dat een halt toe te roepen, is een comité, 'Samen aan de slag in de Vijverhof', opgericht dat de strijd met de verloedering gaat aanbinden.

Quote

Er is behoefte aan verbinding en ondersteu­ning.

De reden van het verval is, aldus de gemeente Berg en Dal in een notitie, dat de Vijverhof en omgeving de komende jaren worden omgebouwd van woonzorgcentrum-met-aanleunwoningen naar een woonwijkje met gesloten voorzieningen voor ouderen. ,,Deze overgang gaat gepaard met verval: op sociaal, technisch en economisch gebied. Belanghebbenden leggen de oorzaken bij het verdwijnen van verschillende buurtfaciliteiten, zoals het verdwijnen van het verzorgingshuis, de nieuwbouw van de gesloten voorziening, en het wegvallen van welzijnsdiensten en lokale ondernemingen.''

Zwerfafval

Het verval is vooral zichtbaar in de tuin en de kelders van de flatgebouwen. Genoemd worden zwerfafval, gebrek aan onderhoud en het ontbreken van een terreinmeester. ,,Er is nauwelijks sprake van enige sociale uitwisseling in deze buurt. De bewoners trekken zich terug op hun eigen privédomeintje. In de tuin (openbare ruimte) is weinig sprake meer van uitnodigende ontmoetingsplekken'', aldus de notitie.

Het gaat nog een aantal jaren duren, zegt de gemeente, voordat de klus geklaard is. ,,In de tussentijd is de leefbaarheid in het geding. Binnen de wijk zijn er bewoners die naar elkaar omkijken, activiteiten opzetten en actief mee willen doen. Maar er is behoefte aan verbinding en ondersteuning. Om verder verval te voorkomen, moeten stappen gezet worden.'' Daarvoor moet een wijkcoördinator ingezet worden.

Dat kost geld. Het comité wil aankloppen bij de provincie, die hiervoor een speciaal potje heeft. Daarop kan alleen een beroep worden gedaan als de gemeente een verklaring van geen bezwaar afgeeft. Dat doet de gemeente. Het kost Berg en Dal niets.

Initiatieven

Met de provinciale subsidie zal gepoogd worden samen met de bewoners initiatieven te ontwikkelen om de leefbaarheid te verbeteren. Gedacht wordt aan een nieuwe ontmoetingsplek, bewonersbijeenkomsten, het opzetten van een buurtbrigade en het aanwijzen van een plek waar de teams van de wijkverpleging kantoor kunnen houden.

In het comité werken bewoners en organisaties als Forte Welzijn, Oosterpoort, de woonwerkgemeenschap Babylon en ZZG Zorggroep samen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.