Burgemeester Slinkman: ,,Ik kan wel tegen een stootje."
Volledig scherm
Burgemeester Slinkman: ,,Ik kan wel tegen een stootje." © DG

Carnavalsprinsen laten zich de mond niet snoeren

GROESBEEK - Vooraf was ze gevraagd om het ludiek te houden en geen persoonlijke sneren uit te delen. Maar de zeven prinsen carnaval die de gemeente Berg en Dal rijk is, gaven vrijdagavond tijdens de sleuteloverdracht in het gemeentehuis in Groesbeek lik op stuk.

Zoals prins Martijn de Geplande van de Leuthse Sokkenummers die een filosofische spreuk aanhaalde: 'Pas op voor degene op wie je geen kritiek mag hebben, want dat is de hand die je onderdrukt'.

Wat was er aan de hand? Vorig jaar werd - carnaval gaat met zijn tijd mee - een door de carnavalisten gemaakt filmpje vertoond tijdens de sleuteloverdracht. Een keer wat anders dan toespraken van de prinsen nietwaar? In het filmpje werd de gemeente flink op de hak genomen. 

Vandaar dat de prinsen carnaval dit jaar in de uitnodiging ‘met een knipoog gevraagd is of het een onsje minder kan', aldus een woordvoerster van de gemeente. En tijdens de recente oefenavond was ook gevraagd het ‘een beetje ludiek te houden en dat het niet de bedoeling was op de man te spelen’.

Burgemeester Mark Slinkman, die de sleutels overhandigde, was hierover na afloop verbaasd. ,,Tuurlijk mogen ze kritiek leveren. Ik wist er niet van. Volgend jaar mogen ze me dus dubbel zo hard aanpakken. Ik kan wel tegen een stootje."

Dit jaar was er overigens geen filmpje. De prinsen mochten om beurten kort het woord voeren om enkele rake opmerkingen te plaatsen. Op de man werd niet gespeeld. We zongen de prinsen samen nog een lied.

De prinsen zongen tot slot van de ceremonie samen een lied.
Volledig scherm
De prinsen zongen tot slot van de ceremonie samen een lied. © DG

Nijmegen e.o.