Volledig scherm
Rob Verheijen © DG

CDA-fractieleider Rob Verheijen stapt op

GROESBEEK - Rob Verheijen, fractieleider van het CDA in de gemeenteraad van Berg en Dal, stapt op. Dat heeft het CDA dinsdagavond bekend gemaakt.

Volgens de persverklaring kiest ‘Rob Verheijen na zich 14 jaar met ziel en zaligheid te hebben ingezet voor de lokale samenleving, nu bewust voor zijn veranderde privéleven. Mede ingegeven door een ingrijpend ziekbed eerder dit jaar, is hij voornemens om vanaf 1 januari 2020 zijn werkzaamheden als raadslid van de gemeente Berg en Dal neer te leggen.’

Politieke spanningen

Het terugtreden van Verheijen kan evenwel niet los gezien worden van de politieke spanningen die vorige week ontstonden nadat hij tijdens een raadsvergadering de staf brak over de gang van zaken rond het oude gemeentehuis in Beek. ‘De gemeenteraad heeft hier niets meer te vertellen’, zo sprak Verheijen. Andere coalitiepartijen waren in hun kuif gepikt.

CDA-voorzitter Twan Visser zegt desgevraagd: ,,Het vertrek van Rob Verheijen als fractievoorzitter is het gevolg van een opeenstapeling van dingen. De kritiek van de coalitiegenoten (Polderbreed, GVP en GroenLinks) alleen was niet de aanleiding voor hem om te stoppen. Als die kritiek er niet was geweest, was Rob op korte termijn ook tot dit besluit gekomen."

Zaterdag al zaten de christendemocraten bij elkaar om zich te beraden op het antwoord dat ze de andere coalitiedragende fracties zouden geven nadat die vorige week toch min of meer een ‘njet’ uitspraken tegen Verheijen. ,,Het was zaterdag een emotionele bijeenkomst", zegt Vissers.

Emotioneel

Het CDA zat natuurlijk voor een duivels dilemma. Als de zaak op de spits gedreven zou worden waardoor het college zou vallen, dan had dat CDA-wethouder Sylvia Fleuren - geroemd door vriend en vijand - de kop kunnen kosten. Dat wilde ook niemand. 

Volgens voorzitter Twan Vissers is het niet zo dat het CDA dus zijn fractieleider heeft laten vallen.  ,,Daar was geen aanleiding voor. Dat zou ook ongepast zijn. We hebben het gehad over de keus van Rob om te stoppen. Hij was opgelucht dat hij nu meer tijd voor zijn privéleven heeft. Zoals gezegd: dat besluit had Rob binnen afzienbare tijd toch genomen,” aldus Vissers.

Volledig scherm
Rob Verheijen met Jan-Peter Balkende in 2007.

Rob Verheijen zelf liet gisteravond, nadat de teerling was geworpen, weten dat je 'soms op jezelf moet reflecteren.’  ,,Ik wilde altijd in de politieke arena de strijd op inhoud voeren. Op het scherpst van de snede: het vrije woord  is mij een groot goed. Maar soms raak je mensen. Dat wil ik niet. Het was ook bijna een keurslijf voor me. Om steeds maar dat algemene belang te willen dienen. Ik moet nu voor mezelf en voor de rust kiezen. Ik had dat zetje nodig om te beseffen dat genoeg genoeg is”, aldus Verheijen. ,,Ik heb vanaf mijn 22e in allerlei besturen gezeten: weken van 100 uur gemaakt, vaak in het centrum van de orkaan. De koek is op.”

Nick Bakker

Verheijen legt zijn functie per 1 januari 2020 neer. Dat zou betekenen dat 12 december zijn laatste raadsvergadering is. Zijn zetel zal worden ingenomen door Nick Bakker (22), de eerstvolgende op de CDA-kieslijst. Dave van Loon, die in 2006 samen met Verheijen voor het eerst namens het CDA in de raad kwam, neemt het stokje over als fractievoorzitter.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.