Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Crashende inbreker moet acht maanden achter de tralies

ARNHEM – Een 23-jarige man uit Nieuwegein die na woninginbraken regelmatig tussen de Duitse grens en Arnhem voor de politie vluchtte en crashte, is donderdag weer veroordeeld tot acht maanden cel.

De rechtbank in Arnhem vindt bewezen dat hij dat ook deed in oktober 2017. Na een inbraak in Beek-Ubbergen reed de Nieuwegeiner met twee anderen richting knooppunt Velperbroek. Daar in de buurt op de A325 trapte hij het gas in toen de politie hun gesignaleerde Toyota wilde controleren.

Middelvinger naar politie

In een wilde snelwegachtervolging met 180 kilometer per uur op de A12 met een ommetje in Duiven, bereikten de inbrekers de grens. Daar staken ze hun middelvinger op tegen de achtervolgers, maar crashten ze alsnog later bij Rees. De twee andere inbrekers kregen voor de inbraak drie en vier maanden cel.

,,Ik werd gezocht want ik had een enkelband en die heb ik doorgeknipt. En ik had net ingebroken’’, legde de man uit aan de rechters. Die veroordelen hem voor inbraak en gevaarlijk rijgedrag, maar spraken hem vrij van het bezit van een wapen en kogels die in de auto lagen. Het is onzeker wie van de drie dat allemaal bij zich had.

Crash bij Wolfheze

Eind 2015 kreeg de Nieuwegeiner nog twee jaar cel voor een vergelijkbare zaak, maar dan met poging tot doodslag op een agent. Na een inbraak in Duitsland vluchtte de Nieuwegeiner Nederland in, waarbij hij op de A12 een motoragent levensgevaarlijk met spullen bekogelde. Toen crashte de vluchtauto bij Wolfheze.

Inmiddels wordt de man in Utrecht alweer vervolgd voor een gewelddadige beroving. In Utrecht staat de man in een top 10 van veelbesproken gevallen bij politie, justitie en hulpverlening. De officier van justitie had vijftien maanden cel tegen hem geëist.

Naast de opgelegde acht maanden cel moet hij van de rechtbank ook twee maanden uitzitten die in een eerdere zaak voorwaardelijk aan hem waren opgelegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.