Volledig scherm
Links het Nederlandse deel van het Wylermeer, rechts het Duitse deel. Eigenaar Leisurelands wil het Nederlandse deel uitbaggeren en het slib in het meer terug storten. Dat wordt daardoor zo'n 15 procent kleiner. © Gerard Verschooten

D66: Slib niet terugstorten in Wylerbergmeer

BEEK - D66 wil dat de gemeente Berg en Dal gaat praten met Leisurelands over diens plan het Wylerbergmeer te gaan verkleinen. Leisurelands is de eigenaar van het Wylerbergmeer en wil binnenkort de plas uitbaggeren om het ontstaan van blauwalg tegen te gaan.

'Leisurlands wil het slib niet afvoeren omdat dit te duur zou zijn met als gevolg dat het Wylerbergmeer tot 15 procent kleiner wordt', aldus D66.  Volgens Gerhard Boot van D66 'lijkt de baggervergunning strijdig te zijn met het bestemmingsplan’. 

D66 wil van het college weten of de gemeente als aandeelhouder van Leisurelands haar invloed kan uitoefenen op het plan en de verleende vergunning van het Waterschap Rivierenland. ‘De vergunning lijkt strijdig te zijn met het bestemmingsplan en er is geen rekening gehouden met de historische ontstaanswijze van het Wylerbergmeer’, aldus Gerhard Boot van D66. 

In het bestemmingsplan staat, aldus D66, dat het gebruik van grond ten behoeve van storten van stoffen niet is toegestaan. Ook wordt de vraag gesteld of er geen omgevingsvergunning voor het dempen moet worden aangevraagd bij de gemeente, gezien de impact op de beleving van het landschap.

Andere oplossing

Gerhard Boot: ‘ D66 stemt van harte in met het doel van de ingreep, het zwemwater in kwaliteit te verbeteren. Maar we zouden graag zien dat het college in overleg treedt met Leisurelands en deskundigen van de natuur- en landschapsorganisaties om te zoeken naar een andere oplossing dan het storten van het slib in het meer zelf. We kijken straks aan tegen een industriële kademuur van een stalen damwand’.

Eerder trokken al verschillende natuurorganisaties aan de bel.

Quote

We kijken straks tegen een industriële damwand aan.

Gerhard Boot, D66 Berg en Dal
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.