Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

De bevrijding krijgt een eigen ouverture, die wordt in Millingen gecomponeerd

GROESBEEK - Thijs van Otterloo en Wim Bakker uit Millingen gaan een 'bevrijdings-ouverture’ componeren. Dit muziekstuk zal voor de eerste keer uitgevoerd worden tijdens de officiële opening van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek op zondag 1 september aanstaande. Gehoopt wordt dat de Koninklijke Luchtmachtkapel bereid is om deze première te verzorgen.

Het is de bedoeling dat verschillende bestaande melodieën door de ouverture heen geweven worden. ,,Denk aan ‘Aan de grens van de Duitse heuvelen’ van The Sunstreams, de Duitse Nationalhymne en het Nederlandse volkslied, ‘Moeder mag ik trouwen gaan’ van de Belcanto’s, het Vivat Millingen van Frits Jakma en het Ubbergs volkslied", zegt Bakker. Over een naam voor de ouverture wordt nog nagedacht.

Quote

Het idee is om de ouverture elk jaar op herdenkin­gen uit te laten voeren door orkesten uit onze regio

Wim Bakker, Componist

Het idee voor de ouverture komt van Wim Bakker, die zijn muziekvriend Thijs van Otterloo enthousiast wist te krijgen. Thijs is net als zijn vader wijlen Rogier van Otterloo (dirigent van het Metropolo-orkest; filmmuziek van Soldaat van Oranje) een instituut in de vaderlandse muziekwereld. Hij is componist, dirigent en saxofonist van de Koninklijke Luchtmachtkapel. Hij schreef in 2014 de hymne voor de Militaire Willemsorde en bracht eerder het album Miles Away uit. 

Eer

Multi-instrumentalist Wim Bakker uit Millingen is bekend van December en de begeleidingsband van Marco Borsato, Hij is organisator van de Millingse versie van de Night of the Proms en was ook bij de organisatie van landelijke Night of the Proms betrokken. ,,Wim is in muzikale kringen een begrip. We hebben samen al een opzet en begin gemaakt en we voelen elkaar perfect aan’’ aldus Van Otterloo. En: ,,Het is een eer dat ik juist voor dit gebied en deze historische gebeurtenis een ouverture mee mag componeren’’.

,,Een ouverture is een soort voorgerecht", legt Wim Bakker uit. ,,Want we sluiten niet uit dat er ooit nog een vervolg komt. Dat er meerdere delen komen.” De rechten van de ouverture komen bij het Vrijheidsmuseum te liggen. 

Een partituur voor koren

De ouverture zal in varianten voor sympfonie-, harmonie- en fanfare-orkest uitgewerkt worden. Ook komt er een partituur voor koren. Bakker: ,,Het idee is om de ouverture elk jaar op herdenkingen uit te laten voeren door orkesten uit onze regio en uit de hele wereld.  We willen al die uitvoeringen op Youtube zien te krijgen en daar dan een collage van maken.”

Wiel Lenders, directeur van het Vrijheidsmuseum, is enthousiast. ,,Wat ik zo mooi vind, is dat dit een initiatief uit de bevolking is en dat straks ook de plaatselijke muziekverenigingen de ouverture kunnen uitvoeren". De gemeente Berg en Dal viert dit jaar 75 jaar vrijheid met een groot herdenkingsprogramma. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.