Volledig scherm
De burgemeester op bezoek bij het diamanten paar. © joop verstraaten

De eerste dans van diamanten paar Jan Rutjes en Toos Brugman uit Leuth

LEUTH – Het was tweede paasdag dat Jan Rutjes (90) in de schutterstent op de Steenheuvelsestraat in Leuth, op 2 april 1952 , Toos Brugman (84) ten dans vroeg. ,,Voor een foxtrot’’,  weet Jan zich nog te herinneren. 

,,Ik heb Toos toen naar huis gebracht en bij de voordeur afgezet, want ik mocht nog niet binnen komen’’.  Het stel heeft zeven jaar verkering gehad en zijn in 1959 getrouwd. Ze kregen toen een woning aan de Steenheuvelsestraat aangeboden van de steenfabriek waar Jan werkte. Daar hebben ze 53 jaar gewoond. Toen het huis voor hen te groot werd zijn ze op 10 december 2012 verkast naar een bejaardenwoning aan de Reusensestraat in Leuth.

VVLK en koersballen

Jan en Toos hebben drie kinderen gekregen, twee meisjes en een zoon. En ook zeven kleinkinderen (zes jongens en een meisje ). Jan heeft vroeger bij VVLK gevoetbald, net zoals zijn zes kleinzoons.  Jan is 43 jaar werkzaam geweest bij de steenfabriek waarvan 25 jaar als dragline machinist: daarvoor kreeg Jan in 1983 een lintje.

In zijn vrije tijd was hij koster in de kerk van Leuth. Hij mocht graag vissen en heeft gouden handjes. ‘Jan die alles kan’ zeggen ze in de familie. Toos heeft vele jaren op diverse adressen gepoetst en hield van handwerken, fietsen, wandelen, zwemmen en samen doen ze nu nog aan koersballen. En een feestje slaan ze nog niet over, want met de kermis, tijdens carnaval en als er feest is in Leuth zijn beiden nog steeds van de partij. 

60 jaar getrouwd

Burgemeester Slinkman heeft maandagmorgen het diamanten paar bezocht. Hij had de ingelijste trouwakte van 60 jaar geleden bij zich alsmede bloemen. Zij zijn de eerste die in de verbouwde Vriendenkring hun diamanten huwelijksfeest gaan vieren.

Quote

Ik heb Toos toen naar huis gebracht en bij de voordeur afgezet, want ik mocht nog niet binnen komen.

Jan Rutjes, Diamanten bruidegom
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.