Volledig scherm
Containertuintjes, zoals hier in Den Haag, voorkomen dat mensen er rommel bij zetten.

De PvdA zag hoe een containertuintje rommel voorkomt en vraagt nu: is dat niets voor Berg en Dal?

BERG EN DAL - Een ‘containertuintje’ kan dé oplossing zijn voor rondslingerend afval rondom (ondergrondse) containers en glasbakken. Dat stelt de PvdA-afdeling Berg en Dal, die burgemeester en wethouders dan ook vraagt of dat ‘geen idee is voor onze gemeente?’. ‘Leuk om te zien, maar zeker ook nuttig’.

Quote

Dit bevordert ook de sociale cohesie in de wijk

Lesley Albers, PvdA Berg en Dal

De PvdA zegt regelmatig vragen van inwoners te krijgen over het afval dat bij de containers en glasbakken achtergelaten wordt. En of de gemeente daar nou niks aan kan doen. ,,Handhaving is lastig, daarom is het belangrijk om preventief hiermee aan de slag te gaan”, aldus Lesley Albers van de PvdA.

Ze wijst erop dat in verschillende gemeenten inmiddels ‘tuintjes worden ingezet als wapen tegen afval. Een containertuintje - gewoon een tuintje rondom een container dus - kan dé oplossing zijn. Het idee is heel simpel: door op het stuk rondom de container een tuintje aan te leggen, is het niet meer mogelijk om er afval achter te laten. Dit lijkt te werken in de strijd tegen het vuilnis dat niet in de containers past en er daarom maar naast wordt gezet. In sommige gemeenten wordt het onderhoud van deze kleine tuintjes ook bij de buurt zelf gelegd. Dit bevordert dan ook de sociale cohesie in de wijk.’ 

Albers vraagt dan ook of de gemeente eens wil kijken wat de kosten van zo’n tuintje zijn. 

Vergroenen

Verder wil de PvdA dat de gemeente op een rijtje zet welke subsidiemogelijkheden er zijn voor inwoners die hun tuin willen vergroenen. ‘Steeds vaker is sprake van enorme hoosbuien. Die leiden tot wateroverlast. Recent werd - op de druk bezochte inwonersbijeenkomst over de wateroverlast in de Breedeweg - duidelijk dat het goed is als we zo veel mogelijk groen terugbrengen in de tuinen en opritten om wateroverlast te voorkomen.’  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.