De Robijntjes: ruim baan voor
vrouwen bij Beeks carnaval

BEEK - Eindelijk. Carnavalsvereniging de Cavalieren krijgt een vrouwenafdeling: de Beekse Robijntjes. Dankzij vier ex-pages. ,,De mannen zijn blij met ons.”

Vrouwen zijn al decennia van harte welkom bij de Beekse Cavalieren. Meefeesten? Prima. Mee-organiseren? Uitstekend. Maar volwaardig lid worden? Geen vrouw die het ooit deed. Al reppen de statuten er met geen woord over. De Cavalieren zijn een mannenbolwerk. Tot nu. Ilse van het Erve (21), Cilvie Steehouder (27), Sammy Selbach (26) en Lotte van Benthum (21) richten een vrouwentak op: de Beekse Robijntjes. 

Ex-pages

De vier zijn behalve vriendinnen - ‘We kennen elkaar al van de basisschool’ - ook ex-pages die ooit de prins der Cavalieren mochten bijstaan. ,,Als page maak je heel intensief het carnaval mee. Daarna viel ik echt in een gat”, zegt Steehouder. ,,Ik dacht de eerste twee dagen thuis: wat moet ik nu doen?” Van het Erve knikt instemmend. ,,Die ervaring hadden we allemaal.” 

Om te voorkomen dat er ooit nog één carnavaliste in een zwart gat valt, zijn er nu de Beekse Robijntjes. Een onderdeel van de Cavalieren, met een eigen bestuur, vijf commissies en leden. De werving is begonnen. Op 24 mei is er in café Sous les Eglises een informatie-avond. 

Elan 

De vier oprichter-Robijntjes verwijten de mannen niks. Over het ontbreken van vrouwelijke leden geen kwaad woord: ‘Wij begrijpen dat dit historisch zo is gegroeid’. Al beamen ze volmondig dat ‘het hoog tijd is’ dat vrouwen een actievere rol krijgen. En eigenlijk vinden de mannelijke Cavalieren dat ook, zegt secretaris Bonno Jacobs: ,,Deze jonge, enthousiaste vrouwen zorgen voor nieuw elan.” 

Steehouder: ,,Bij de Cavalieren zeiden ze: als jullie er bij willen, laat dan maar zien wat jullie van plan zijn. We hebben toen een professionele powerpoint-presentatie gegeven. Er was één man die vooraf een beetje terughoudend was, maar na onze tweede slide was ook hij enthousiast.” Van het Erve: ,,Cavalier betekent van oudsher ‘begeleider van een dame’. Dat is geen logische naam voor ons. De kleur van de Cavalieren is bordeauxrood. Robijnen zijn dat ook. Beek heeft ook een verleden als wasserijdorp. Wassen. Robijntje. Snap je hem?” 

Ladies Night

Wat gaan de Robijntjes doen? ,,We willen met een grote, hechte groep vrouwen actief het carnaval leuk maken.” Een ledenlimiet is er niet. Ze moeten wel minstens 18 jaar zijn. We kregen al verzoekjes van 15-jarigen. Dat is vinden we nog te jong, maar het is een goed teken dat meisjes van die leeftijd geïnteresseerd zijn in carnaval. Dat feest leeft echt nog in Beek.” Leden nemen straks plaats in een sponsor-, activiteiten-, PR-, kleding-, en showcommissie. Ideeën zijn er nu al genoeg: ,,We denken aan een Ladies Night, of misschien een buitenbioscoopavond en op termijn natuurlijk een eigen wagen voor de optocht.”

En wat als mannen lid willen worden van de Beekse Robijntjes. Steehouder: ,,Daar hebben we nog niet over nagedacht, maar ze zijn van harte welkom.” 

Volledig scherm
Ilse van het Erve (links) en Cilvie Steehouder, twee van de oprichters van de Beekse Robijntjes, voor hun uitvalsbasis: café Sous les Eglises in Beek. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.