Volledig scherm
De expositie is tot en met 5 januari te zien. © Theo Peeters

De Treffers: expositie over ‘een club met onverwoestbaar DNA’

GROESBEEK - De tentoonstelling had wel twee, wat drie keer zo groot kunnen zijn. ,,We hebben flink moeten filteren", zegt  Toon Bosch, één van de samenstellers van de vandaag geopende tentoonstelling 100 jaar De Treffers in het Vrijheidsmuseum. Met die expositie wil de club een beeld geven van de ‘familieclub’ door de jaren heen. 

Uiteraard worden de hoogtepunten belicht. Is het shirt van lokale trots Jan Peters te zien, die in februari 1977 op Wembley twee keer scoorde tegen Engeland. Maar ook het shirt van keeper Jasper Cillessen dat hij droeg tijdens de recente interland van Nederland tegen Duitsland is te bewonderen.  

Kort voor de opening van de expositie door de vader van de Oranje-doelman en voormalig Treffers-speler gebracht. 100 jaar De Treffers. Hoe de toekomst eruit ziet? ,,Het DNA van De Treffers is onverwoestbaar.” 

Volledig scherm
Voetbalshirts met een verhaal. © Theo Peeters

Professioneel archief

,,Verstandig beleid”, dat wordt bij De Treffers gevoerd, zegt oud-clubarts Herman Verblackt, die betrokken is bij de expositie die ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de club is samengesteld. Hij zit erin als voetbalman, bijgestaan door onder meer Toon Bosch en Sjef Schmiermann, die het historisch uitzoekwerk voor hun rekening namen. 

Volledig scherm
De schaal voor de beste amateurclub van Nederland. © Theo Peeters

Een (relatief) makkie, als je de mannen mag geloven. ,,De Treffers heeft bijna een professioneel archief.” En alles was al een keer in boekvorm gegoten bij het 75-jarig bestaan.

De twee historici hebben niet een directe band van de club, maar als je ze over De Treffers hoort praten is de clubliefde de afgelopen tijd als vanzelf ontstaan. De club toont volgens hen een grote betrokkenheid bij de maatschappij. ,,De Treffers speelde een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de watersnoodramp, voor een speler die invalide raakte.”

Bij rampen werd steevast voor het goede doel gevoetbald, zegt Bosch. ,,De Treffers heeft de polsslag van de tijd altijd begrepen.”

Drie bonenstaken

Een mooi compliment voor de club die begon met ‘drie bonenstaken en een gerooid heideveld’ en waar nog altijd op hoog (en uiteraard ook lager) niveau wordt gevoetbald. Door mannen, door vrouwen, door mensen met een beperking.

Panelen met informatie maken duidelijk waar De Treffers in het verleden stond, waar de club nu staat en wat de toekomst gaat brengen. Eén ding staat volgens Herman Verblackt vast: ,,Een Treffers-hart heb je voor het leven.”

Kaarten voor de expositie zijn in het clubhuis te koop voor 5 euro. Voor dat bedrag is ook het vernieuwde Vrijheidsmuseum te bezoeken.  

Nijmegen e.o.