De tank bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek voordat deze beklad werd. Inzet: de aangebrachte bekladding met de ‘Z’, een symbool dat sinds het begin van de Russische invasie wordt gebruikt op militaire voertuigen.
Volledig scherm
PREMIUM
De tank bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek voordat deze beklad werd. Inzet: de aangebrachte bekladding met de ‘Z’, een symbool dat sinds het begin van de Russische invasie wordt gebruikt op militaire voertuigen. © Theo Peeters | Joop Verstraaten

Dit is de reden dat tank in Groesbeek met Z beklad is (en waarom dat Oekraïners zo emotioneel maakt)

met videoEen Russische oorlogstank stond pas twee dagen bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek toen er al een Z op werd gekalkt. Waarom wordt dat symbool hier gebruikt? En hoe kan het dat die ene letter zulke hevige emoties losmaakt bij Oekraïners? Dit is wat je moet weten over de Z-bekladding.

8 reacties

 • Ryan Carvalho

  2 maanden geleden
  Oftewel niemand weet het.
 • robbie janssen

  2 maanden geleden
  Ben ook tegen de oorlog en de agressie van Rusland,maar provocerend naar de Russen toe is het wel een beetje.Domme zet ook van het bevrijdings museum derhalve.
 • Davi van Reuler

  2 maanden geleden
  Paul Jacobs is het museum niet sinds een redelijke tijd terug omgedoopt tot *vrijheids museum?* Want in dat geval kan je zeggen dat de tank daar zeker wel thuis hoort. Als de naam nog altijd is zoals u het noemt , dan heeft u een punt sir.
 • Wim Schaap

  2 maanden geleden
  Ik vind het vooral een stigmatisering van Zorro.
 • Kenneth Tharmaratnam

  2 maanden geleden
  Niet te geloven, tijdens de coronapandemie, (het begin van) de oorlog in Oekraïne, de klimaat onderzoeken met feitelijk waarneembare gemiddelde temperatuurstijgingen en bijv. de stikstofproblematiek kennen we al de wappies, diegenen die heilig geloven in bezweringstheorieën en nu zijn ze er ook al op het gebied van historische musea, onder de pacifisten. Een gemeenschappelijke deler hebben zij ook nogal eens: een te beroerde kennis van de juiste Nederlandse taal.