Volledig scherm
Sverre Eggenhuizen. © Bert Beelen

Draken en dappere jongens maken indruk in het bos

BERG EN DAL - Dit weekend was voor de zesde keer Het Duivelsberg Vertelfestival. Zo'n duizend kinderen en volwassenen luisterden naar verhalen van ervaren en debuterende vertellers. 

Bijna ademloos luistert Esma Rasker (6) naar de verhalen. De mythes en fabels, met dieren in de hoofdrol, vindt het blonde Nijmeegse meisje zichtbaar spannend. Er komt een gemene draak in voor, die door de dappere Joris verslagen wordt, en wilde dieren als tijgers en wolven. Esma wordt elke avond voorgelezen, zit in groep 3 van basisschool De Hazesprong en leest zelf ook al een beetje. ,,Deze verhalen zijn mooi, ik kan echt niet kiezen welke het beste was. Je kunt hier ook spelen en we zijn in een echt bos.”

Idyllisch

De plek van Het Duivelsberg Vertelfestival, dat dit weekend voor de zesde keer gehouden wordt, is inderdaad idyllisch. De omgeving van het gelijknamige pannenkoekenrestaurant bijna sprookjesachtig, met gekleurde doeken en lichtjes in de tenten waar verhalen worden voorgedragen.

De vertellers waar Esma naar luistert zijn een groepje (ex)leerlingen van Paul Groos, docent Klassieke Talen op het Stedelijk Gymnasium en bekend verhalenverteller. Een van hen is Rosalie van Hulst (17), enthousiast na het vertellen van mythes aan zo’n 30 jeugdige toehoorders. ,,Een jongen zei dat hij later ook verhalenverteller wilt worden. Op literaire evenementen zijn vaak veel volwassenen, maar weinig jeugd. Ik denk dus dat we geslaagd zijn om kinderen enthousiast te maken voor verhalen, en dat was het doel.”

Benjamin

Sverre Eggenhuizen is de benjamin van de gymnasiasten. Met zijn 12 jaar is het best spannend om voor publiek te staan, maar hij doet dit niet onverdienstelijk. ,,Ik ken hem van school, hij zat ook op de Montesorrischool Dukenburg”, weet de 10-jarige Lilly Halbachn. Ze houdt van lezen, vooral fantasy-verhalen, en was 2 jaar geleden ook op het Verhalenfestival. ,,Sverre deed het heel leuk. Het is hier gezellig en er worden mooie verhalen verteld.”

Die mening wordt gedeeld door Femke Klein (38), die alle vertellingen voor volwassenen bijwoonde. ,,De diversiteit is groot, er is afwisseling in het genre, maar ook in de manier van vertellen”, weet de Nijmeegse. ,,En de sfeer is top, het is een prachtige plek. Mooi is het contrast tussen de stilte tijdens het luisteren naar de verhalen in de tent, en de levendigheid buiten op het festivalterrein.”

Duizend bezoekers

Uitbater Johannes van den Berk is al net zo tevreden. Hij ziet mensen genieten van verhalen, terwijl hun kroost speelt op het gras en in het speeltuintje. De eerste jaren zag hij vooral toevallige passanten die werden verrast door het Vertelfestival, vandaag heeft het evenement een groep trouwe bezoekers. ,,Zij nemen dan weer introducés mee, of vertellen kennissen over het festival. We groeien hierdoor elk jaar. Ik schat het aantal bezoekers dit jaar zelfs op duizend.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.