Volledig scherm
De herdenkingsplek voor Lieke Steeg. © Paul Rapp

Drie Gelderse fietsdoden in week tijd: ‘bijzonder toeval’

BEEK - Met twee volwassen vrouwen en de 11-jarige Lieke Steeg werd Gelderland in één week geconfronteerd met drie omgekomen fietsers. Een opvallende piek, vindt ook verkeersveiligheidsorganisatie Swov. Maar waarschijnlijk is het toeval.

Een massa mensen woonden deze week de uitvaart van Lieke bij. De Millingse scholiere kwam vorige week dinsdag om het leven nadat een auto haar schepte. 

Volledig scherm
De politie verricht onderzoek naar het ongeval op de Rijksweg bij Beek. © Persbureau Heitink

Getuigen zagen het voertuig slingeren op de Thornsestraat tussen Beek en Leuth, vlak voordat het Lieke en een ander meisje raakte. Ze fietsten op een vrijliggend fietspad, door een berm gescheiden van de rijbaan. Het andere meisje raakte lichtgewond.

Later die week volgden nog twee dodelijke ongevallen. Een 32-jarige fietsster uit Lichtenvoorde liet het leven nadat ze door een auto in haar woonplaats werd aangereden: ze zag volgens de politie een auto van rechts over het hoofd. Een 81-jarige Groesbeekse werd in Beek geschept toen ze met haar tweewieler de weg overstak. Ze fietste met haar man, de Duitse automobilist kon haar niet meer ontwijken en schepte haar met volle snelheid.

16 fietsdoden

Volledig scherm
In de berm langs de Thornsestraat tussen Beek en Leuth is een herdenkingsplek ter nagedachtenis aan de verongelukte scholiere Lieke Steeg uit Millingen aan de Rijn ontstaan. © Paul Rapp

En daarmee stijgt in één week het aantal Gelderse fietsdoden fors. Vorig jaar kwamen er 16 fietsers om, becijferde het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. Het aantal geregistreerde ongevallen met fietsers in de regio lijkt ook aan een opmars bezig. In een jaar tijd nam dat toe met zo'n tien procent, van 1.142 in 2017 naar 1.265 in 2018. 

Volgens Patrick Rugebregt van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) is het landelijke aantal verkeersdoden de laatste jaren gestagneerd, maar stijgt het aantal verkeersgewonden. ,,Vooral  fietsers zijn dan de klos’’, aldus Rugebregt.

Toename overleden fietsers

Ouderen vormen een ‘groot deel’ van de slachtoffersgroep, weet Rugebregt. Het CBS becijferde eerder dit jaar dat het aantal overleden fietsers in Nederland in 2018 is toegenomen ten opzichte van 2017: het aantal steeg van 206 naar 228 slachtoffers. Van die 228 betrof het merendeel ouderen: 150 doden waren 60 jaar of ouder.

Rugtebregt noemt het ‘opvallend’ dat er in Gelderland drie fietsdoden in één week vallen. Maar een oorzaak aanwijzen kan hij niet. ,,In sommige gevallen zie je ingecalculeerde pieken. Bijvoorbeeld bij aanrijdingen onder jongeren als na de zomer de scholen weer beginnen: dan fietsen ze voor het eerst de nieuwe route naar hun middelbare school.’’ Hij wijt het Gelders leed aan toeval. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.