Volledig scherm
De contouren van de stiftshof bij Kekerdom © Harry Hampsink

Droogte legt contouren van klooster Kekerdom bloot

KEKERDOM - De droogte van de afgelopen tijd heeft in Kekerdom precies de contouren van het oude klooster, de Stiftshof, blootgelegd.

Bert Houkes uit Kekerdom, die al jaren probeert uit te vinden waar het kleine klooster - achter de dijk, ten westen van de kerk, ter hoogte van het ooievaarsnest - precies lag, is een gelukkig mens. ,,Ik reed er langs en zag een dor stuk grond. En dacht: dat moet het zijn. Ben meteen thuis een prikstok gaan halen en ja hoor: twintig centimeter onder de oppervlakte voelde ik een fundering."

Quote

Het moet een redelijk welvarend klooster geweest zijn

Bert Houkes

De bevinding van Houkes werd nog eens ondersteund door dronefoto's die Harry Hampsink van het gebied maakte. In het klooster, dat naar schatting van Houkes zo'n anderhalve eeuw geleden werd gesloopt, werden met name meisjes opgevangen die 'ongewenst zwanger' waren. Houkes: ,,Het moet een redelijk welvarend klooster zijn geweest, want de daders van die zwangerschappen waren vaak rijke heren, die flink betaalden. Van dat geld kocht het klooster onder meer landerijen en verpachtte die." 

De komende tijd hoopt Houkes al prikkend de fundering van het klooster precies aan te kunnen geven. 

Volledig scherm
© Harry Hampsink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.