Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Kay Nietfeld/dpa

Duitse politie pakt Nederlander (38) op in Kleve die drugspakketjes verkocht op darknet

KLEVE - Een 38-jarige Nederlander is vorige week aangehouden in Kleve. Hij wordt verdacht van drugshandel via het zogenoemde darknet. In de auto van man en in een opslagplaats die hij gebruikte werden verdovende middelen gevonden. 

Aan de aanhouding ging een grondig onderzoek vooraf, in samenwerking met de Nederlandse justitie. De Nederlander wordt ervan verdacht dat hij de drugs op verschillende online platformen op het darknet te koop heeft aangeboden. Onder verschillende pseudonymen verkocht hij cocaïne, mdma, amfetamine, lsd, xtc en heroïne. 

Postpakketjes 

De man verpakte de drugs in Nederland en maakte ze klaar voor verscheping. Vervolgens ging hij met de postpakketjes naar Duitsland, waar hij ze bij verschillende postkantoren afgaf of in de brievenbus deed. De postzegels had hij eerder al in Duitsland gekocht. De ontvangers wonen onder meer in India, Australië, Amerika, Frankrijk en Spanje. De man zou al 2.300 pakketjes hebben verkocht sinds de herfst van 2017, waaraan hij flink verdiend heeft. Hij zou minstens 139.000 euro hebben opgestreken. 

Duitse justitie maakte recent nog een grote slag in de strijd tegen darknethandel op het platform ‘Wall Street Market’.  Onder meer de Amerikaanse veiligheidsdienst en Europol werkten mee aan dit onderzoek. Via dit platform zouden 63.000 transacties zijn gedaan door 5.400 verkopers. 1.1 miljoen mensen hadden er een ‘klantenrekening’.  De Duitse partij CDU wil de straf voor handel via het darknet flink verhogen, naar 15 jaar cel.

Nijmegen e.o.