Volledig scherm

Duizenden lichtjes op Canadese begraafplaats Groesbeek

GROESBEEK - De Canadese begraafplaats in Groesbeek moet op kerstavond in het licht worden gezet. Om de herinnering aan de overleden militairen levend te houden. Het gaat om 2.617 lichtjes. Om kaarsjes, die op kerstavond op de 2.617 graven op de Canadese begraafplaats moeten branden.

Aan dat plan wordt momenteel door Bert Eikelenboom, Bart Boone en Gerard Hendriks uit Groesbeek gewerkt. „Wij vieren kerst in vrijheid omdat die jonge jongens toen hun leven gegeven hebben", zegt Eikelenboom.

Holten
Op de Canadese begraafplaats in Holten (Overijssel) gebeurt dit al 25 jaar. „Zo zijn wij ook op het idee gekomen", aldus Eikelenboom (Liberation Tour).

Finland
In Holten hebben 1.394 gesneuvelde Canadezen hun laatste rustplaats gevonden. Het initiatief voor de kerstkaarsjes hier werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Van Dam stelde voor de herdenking voor vijf jaar kaarsen beschikbaar.

Wethouder
Vanuit Groesbeek is kaarsenfabrikant Bolsius benaderd. „Die stelde in Holten tegen gereduceerd tarief kaarsen ter beschikking. Maar daar zijn ze mee gestopt", zegt Bert. „De kaarsen kosten 70 cent per stuk. We hebben dus zo'n 1.800 euro nodig. We hebben deze week met wethouder Sylvia Fleuren gesproken en het ziet ernaar uit dat dat opgelost zal worden."

Eikelenboom cum suis gaan de scholen benaderen. „Als van elke school tien tot twintig leerlingen komen, dan hebben we de kaarsen er binnen een half uur staan."

Nijmegen e.o.